IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев печели първия тур на президентските избори

Премиерът Бойко Борисов губи избори за пръв път, на балотажа Радев се изправя срещу Цецка Цачева

20:00 | 06.11.16 г. 114
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Предварителните данни от exit poll-вете показват, че премиерът Бойко Борисов за пръв път губи избори. Според социологическите агенции в първия тур за избор на президент води кандидатът, подкрепен от БСП Румен Радев, а кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева остава на второ място.

Данните на "Галъп" сочат, че "червеният" кандидат води убедително с 26,7% от гласовете срещу 22,5% за Цачева. Третото място заема кандидатът на "Патриотичния фронт" и Атака Красимир Каракачанов. Неговият резултат е 15,2%.

Варненският бизнесмен Веселин Марешки е четвърти с 10,5%, а кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е пети с 6,5 на сто.

Според "Алфа Рисърч" разликата между първите двама е по-малка - 24,8% са подкрепили Румен Радев, а 23,5% - Цецка Цачева. "Не подкрепям никого" са избрали 6,2% от гласувалите.

Избирателната активност е висока - към 17 часа беше над 45% от имащите право на глас. Към 19 часа избирателната активност е вече 53%. За президенския вот избирателите с право на глас са над 6,83 млн. души. Гласуването на много места е съпроводено с опашки и изборният ден там може да бъде удължен до 21 часа. Според правилата в този случай личните карти на желаещите да гласуват ще бъдат събрани от членовете на секционните комисии.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче не взе решение за удължаване на срока за цялата страна. 

Ако резултатите бъдат потвърдени и от официалното преброяване на протоколите, България може да бъде изправена пред интересна ситуация. Премиерът Бойко Борисов нееднократно заяви, че ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ не спечели първия тур.

От Реформаторския блок пък заявиха, че ако не получат подкрепата на 200 хил. гласоподаватели, ще напуснат управляващата коалиция.

Бойко Борисов е събрал кабинета в централата на ГЕРБ, стана ясно от публикация на говорителят на правителството Севдалина Арнаудова във Facebook.

По-късно тази вечер се очакват и пресконференциите на политическите сили, издигнали кандидати за президент. Според информация на Investor.bg пресконференция ще дадат Каракачанов, Трайчо Трайков и Румен Радев.

Изборния процес можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 7 години
От три дена по два часа на ден следя БНТ1 (да се ориентирам за развитието) и където току що завърши дебат между две двойки преставители от предизборните щабове на двамата кандидати за президенти, ... като моето впечатление е че тези на Радев увеличиха преднината пред онези на Цачева, ... та си правя и извода за какъв е матриала на подкрепящите едните и другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Работи "луд за пенсия ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Ти какво работиш??? От провалени хора акъл не искам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Аз и писах на лично на *** от форума...Нищо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Няма да го баннат нито ще му изтрият олигавеното тук... той е Франкенщайновото дете на Инвестора...баща Маранди/Математика/Барбарон/Импотент , майка Амстердамамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 0
Hammer
преди 7 години
И аз се чудя това. Ей така, само да проверя, сигнализирах за неуместни негови коментари, в които има обиди и вулгарни думи, но *** не ги трият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 7 години
абе, тоя да не е служител на Инвестора? Гледам пише нецензурни думи, и не го банват или модерират. И тука май има по-равни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Eй ***, много си некадърен, знаеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 11 rate down comment 1
Risteto
преди 7 години
Като пишеш 10 поредни мения и то с преобладаващи главни букви, смяташ ли че изглеждаш сериозно? Спри се малко и остави и другите да кажат нещо.Аз мисля че ББ просто се подигра с народа предлагайки му едно ***,което освен това е и доста тъпо.Последните и изказвания и закани за евро фондовете го доказват.Хората обаче му показаха среден пръст този път, за другия да внимава повече.Бтв. най-добрия му ход според мен е да подкрепи Каракачанов, така при победа ще каже че е спечелил балотажа и няма за какво да подава оставка.Определено шансовете са по-глеми от Цецка президент!А президента то така или иначе нищо не зависи от него. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 17 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Мутрата е много по-опасен отколкото изглежда на повърхността, защото чрез този уж безобиден/неразбиращ леко наивен но крайно нагъл актьор САЩ инсталират във властта ни своите со рос оиди (откритото зло). В думите му за оставка стои грозна закана за активен бойкот/саботаж на всеко друго правителство освен съставеното чрез него. Тоя е шестваща чалга в политиката и злокачествено раково образование, спасяването от което няма да е лесно (спомнете си шествията на умните и красиви протестиращи, за да бъде докаран на власт и да вкара реформаторите в парламента, ... та който можа да финансира цяла година подобни протести може да сътвори и други гадости, защото Мутрата (пожарникар-бодигард) е само поставен актьор, но крайно нагло същество на което предполагам не му е оставен избор освен да изпълнява, подобно на Меркел, Хилари, Борис Джонсън, и т.н.).А медийните ни манипулации са на ниво, дори националната ни телевизия вчера вечерта орязваше грубо бизнесмена Марешки, но пък отразяваше всяка изява на реформаторите, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още