IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Николов: Комисията за конфликт на интереси получава около 300 сигнала годишно

Отчита се известно намаление, заявява изпълняващият длъжността председател

11:23 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за конфликт на интереси в последните две години получава по 250-300 сигнала годишно, средно на всеки работен ден по един. Това казва в интервю за вестник „Труд“ д-р Николай Николов, и.д. председател на Комисията.

Отчита се известно намаление - през 2012-2013 г. сигналите са били по 400 годишно. Но това според него не се дължи на загубено доверие, а на разяснителна кампания.

За 5 години от създаването си Комисията се е произнесла с окончателен административен акт по 1631 сигнала.  През години сигнали са подавани от граждани и НПО, а има и случаи на самосезиране.

В приключените производства шефът на Комисията отчита 105 случая на установен конфликт на интереси при 137 лица на публична длъжност.

„В нашата дейност и в съдебната практика се очертаха рамките на конфликта. Стана ясно, че той може да възникне, когато е налице нарушение на някоя от 28 забрани – за подписване на договор в частен интерес, издаване на акт в частен интерес, гласуване в частен интерес“, коментира Николов. 

Той допълва: „Конфликтът на интереси (КИ) не е класическа корупция, при която, за да се случи нещо, някой дава пари.... По същество КИ е злоупотреба с власт, а не корупция“.

По думите му все по-стриктно се спазва режимът за подаване на декларации по Закона за КИ. За една година 8702 новоизбрани общински съветници и кметове са подали декларации, като едва 164 са го направили със закъснение.

За сравнение, от 5100 съветници, избрани на предходните избори, 3 хил. изобщо не са знаели, че трябва да подават декларация.

Николов отчита още, че намалява броят на бруталните нарушения, хващани в първите години, след като влиза в действие Законът за конфликт на интереси.

Той дава следните примери: „Управител на общинско ВиК дружество подписва договор за доставка на бетон със собственото си търговско дружество. Общински съветник гласува за себе си или за роднина при избор на управител на общинско търговско дружество. Зам.-кмет сключва договор с еднолично търговско дружество на брата на съпругата си за доставка на съоръжения за детски площадки на стойност 20 хил. лв. Сумата е платена, т.е. облагата е реализирана“.

При влязло в сила съдебно решение за конфликт на интереси в едномесечен срок се издава наказателно постановление и се налага 5 хил. лв. глоба. Отнема се възнаграждението на служителя за момента, в който конфликтът на интереси  е бил налице, както и облагата в резултат от него.

„Ето пример – директор на регионална здравна каса подписва 4 договора за доставка на медицински услуги с дружество, в което 97% притежават негови роднини. Шестцифрената сума по тези договори беше отнета в полза на държавата. 7 хил. лева е глобата за всяка неподадена декларация за частен интерес“, допълва той.

И коментира, че производствата в комисията са предизвикани най-вече от действията на местната власт.

Николов е категоричен, че не получава указания отвисоко кого да разследва.

Той има опасения по отношение на новия закон против корупцията, тъй като очаква разфокусиране на материята, тъй като различни органи ще следят за конфликти на интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още