IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Лекарският съюз завежда дело в съда заради лимитите на болниците

Частни лечебни заведения и съсловната организация искат изплащане на надлимитната дейност за миналата и тази година

15:36 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) ще внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради неразплатена дейност на болниците за 2015 г., която е в размер на близо 51 млн.лв. Това каза председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев на пресконференция, предава БТА.

Дейността е надлимитна, но тя е била извършена и отчетена пред Здравната каса и приета от нея и въпреки това е останала неплатена, описа ситуацията д-р Грозев. Той посочи, че сумата се дължи на частни, общински и държавни болници. По думите му половината от надлимитната дейност е извършена за пациенти, постъпили по спешност и останали за лечение в болница.

БЛС има информация, че по прогнози от надсъбрани здравноосигурителни вноски за тази година се очакват 85 млн. лв. От тази сума може да се отделят 51 млн. лв., с които да се плати надлимитната дейност, предложи д-р Грозев.

Българската болнична асоциация също се присъединява към Националното сдружение на частните болници, което подаде жалба в Административния съд срещу решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Решението на Надзорния съвет е от 21 ноември и от него следва НЗОК да плати със средства от надсъбрани здравноосигурителни вноски в размер на 50,5 млн. лв. лекарства, но не и извършена болнична дейност.

В болниците надлимитната дейност се формира предимно от спешни случаи, в които пациентите са оставени за лечение. Представителите на сдруженията коментираха, че НЗОК неколкократно през тази година доплаща лекарства, което също може да се тълкува като "надлимитни" лекарства, но не заплащат надлимитна дейност на болниците.

Към жалбата се очаква да се присъединят и представители на общинските болници.

Жалбоподателите настояват да бъде изплатена цялата отчетена надлимитна дейност за тази година, както и за миналата, която е в размер на над 50 млн. лв. За тази година крайната сума все още не е ясна. 

Ако наистина има спестени по 1 млн. лв. на ден след въвеждането на пръстовия идентификатор, както твърди министър Петър Москов, ще може да се осигурят средствата за болниците, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още