fallback

Депутатите въведоха възможност да не се прави ОВОС на инвестиционни предложения

Публичен регистър на средните горивни инсталации ще се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда

12:03 | 20.01.17 г.

В изключителни случаи може да не се провежда процедурата по ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда). Това е записано в проекта за изменение на Закона за опазване на околната среда, който бе гласуван днес от парламента на второ четене, предаде БТА. 

В закона е предвидено да не се прави екооценка на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии, когато те са  за целите на националната отбрана, или пък ако се действа по  Закона за защита при бедствия.

Преценката да не се провежда процедура се мотивира с решение на Министерския съвет като се взема предвид очакваното неблагоприятно въздействие, което извършването на ОВОС би оказало върху националната отбрана или за реагирането при природни явления.

С промените в българското законодателство се включват разпоредбите на европейска директива за оценката на въздействието и случаите на изключения от извършване на такава оценка.

С промените се изменя и Законът за чистотата на атмосферния въздух.

Предвижда се създаването на публичен регистър на средните горивни инсталации (СГИ), който ще се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда. 

Средната горивна инсталация е с номинална входяща топлинна мощност между 1 и 50 MW, независимо от вида гориво.

Правилата за контрол на емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани във въздуха от СГИ, както и правилата за мониторинг на емисиите на въглероден оксид, изпускани в атмосферния въздух от такива инсталации, ще се определят с наредба на Министерския съвет.

При нарушаване на правилата се въвеждат съответни санкции.

При неспазване на изискванията за мониторинг е предвидена глоба от 1000 до 10 хил. лв. При възпрепятстване на контролните органи или при непредставяне на информация, или ако информацията не бъде представена в срок, глобата се налага в двоен размер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 12.09.22 г.
fallback