IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите въведоха възможност да не се прави ОВОС на инвестиционни предложения

Публичен регистър на средните горивни инсталации ще се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда

12:03 | 20.01.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В изключителни случаи може да не се провежда процедурата по ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда). Това е записано в проекта за изменение на Закона за опазване на околната среда, който бе гласуван днес от парламента на второ четене, предаде БТА. 

В закона е предвидено да не се прави екооценка на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии, когато те са  за целите на националната отбрана, или пък ако се действа по  Закона за защита при бедствия.

Преценката да не се провежда процедура се мотивира с решение на Министерския съвет като се взема предвид очакваното неблагоприятно въздействие, което извършването на ОВОС би оказало върху националната отбрана или за реагирането при природни явления.

С промените в българското законодателство се включват разпоредбите на европейска директива за оценката на въздействието и случаите на изключения от извършване на такава оценка.

С промените се изменя и Законът за чистотата на атмосферния въздух.

Предвижда се създаването на публичен регистър на средните горивни инсталации (СГИ), който ще се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда. 

Средната горивна инсталация е с номинална входяща топлинна мощност между 1 и 50 MW, независимо от вида гориво.

Правилата за контрол на емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани във въздуха от СГИ, както и правилата за мониторинг на емисиите на въглероден оксид, изпускани в атмосферния въздух от такива инсталации, ще се определят с наредба на Министерския съвет.

При нарушаване на правилата се въвеждат съответни санкции.

При неспазване на изискванията за мониторинг е предвидена глоба от 1000 до 10 хил. лв. При възпрепятстване на контролните органи или при непредставяне на информация, или ако информацията не бъде представена в срок, глобата се налага в двоен размер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още