IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционни предложения ще могат да бъдат освобождавани от екооценка

Това ще става по преценка на екоминистерството, пише в проект за изменение на Закона за околната среда

13:45 | 19.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Инвестиционни предложения да могат да бъдат освобождавани в изключителни случаи от оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) – това предлага Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това ще стане възможно, ако бъде приет подготвеният от Министерството проект за изменение на Закона за опазване на околната среда.

„Процедурата по ОВОС на инвестиционни предложения може да не се провежда в изключителни случаи, по преценка на компетентния орган, когато те се одобряват по процедура, включваща подобна оценка и при осигурен обществен достъп до информацията. При преценката за освобождаване се взема предвид очакваното неблагоприятно въздействие, което извършването на ОВОС би оказало върху целите на инвестиционното предложение“, пише в проекта, който е публикуван за обществено обсъждане. 

Освобождаването от екооценка няма да се отнася за инвестиции с трансгранично въздействие.

За освобождаването от екооценка компетентният орган ще преценява дали друга подобна оценка е подходяща, ще предоставя на засегнатата общественост информация за мотивите, екоминистърът ще обяснява това и на Европейската комисия.

От екооценка ще могат да бъдат освобождавани инвестиции за националната отбрана или пък направени заради природни бедствия, като всеки случай ще се преценява отделно.

Когато пък се правят екооценки, ще трябва да се включват очакваните последици при големи аварии или бедствия.

В проекта е записано още, че за лицата, участващи в процедурите по ОВОС, ще се прилагат процедурите в Закона за предотвратяване на конфликт на интереси.

Според вносителите с промените се оптимизира процедурата по ОВОС, което ще ускори цялостния инвестиционен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още