IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Бюлетините от референдума са неправилно преброени

Според заместник-главния прокурор във финалната бройка гласове не са влезнали 12 481 бюлетини, които са били без плик, но трябва да бъдат отчетени

09:28 | 01.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюлетините от проведения на 6 ноември 2016 г. референдум не са преброени правилно. Това заяви заместник-главният прокурор Ася Петрова пред bTV.

По думите ѝ във финалната бройка гласове не са влезнали 12 481 бюлетини, които са били без плик, но трябва да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.

„Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броят на бюлетините в кутията, действителни и недействителни“, обясни Петрова. Тя обаче е категорична, че бюлетините без плик безспорно се считат за недействителни.

„ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на Секционната избирателна комисия, в които изрично пише, че броят на бюлетините, намерени без плик, е изваден от общия брой недействителни бюлетини”, каза още заместник-главният прокурор. 

По думите на Петрова съдържанието на протоколите, утвърдено от ЦИК, не съответства на закона.

„Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към бройката 3 484 551, ще са налице предпоставки референдумът да бъде обявен за валиден”, смята Петрова.

Заместник-главният прокурор заяви, че прокуратурата по никакъв начин не е ангажирана с въпроса за референдума. „Ние участваме по силата на закона и следим спазването на законността, особено по дела, по които има обществен интерес”, категорична е тя.

„Преброяването се извършва от Секционните избирателни комисии (СИК). Те установяват броя на гласувалите според броя на откритите пликове. Тези 12 481 бюлетини са от 44 секции. Беше извършено повторно преброяване. При това преброяване не се установи наличието на такива бюлетини. Не са установени и двойно повече подписи в протоколите”, заяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, която също се включи в разговора. 

Припомняме, че през ноември от ЦИК обявиха, че малко над 12 хил. гласа не достигат, за да се превърне референдумът в закон. В допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души и от ЦИК обясниха, че резултатът няма задължителен характер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Дрън, дрън ярени....."политика служба тика"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
kaputov
преди 7 години
"Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към бройката 3 484 551, ще са налице предпоставки референдумът да бъде обявен за валиден, смята Петрова тя "смята",ама май не може да смята.12 481+3 484 551=3 497 032 и така все пак В допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души и от ЦИК обясниха, че резултатът няма задължителен характер. Не им стигат 3 553 гласували.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Bobacho
преди 7 години
Като прочета за "влезнали" и ми става тъжно за журналистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
А как е възможно в урните да са попаднали бюлетини без пликове?Аз участвах в гласуването и с очите си видях как беше регламентирано всичко. Наличието на бюлетини в урните без пликове е твърде съмнително и смущаващо.Започвам да си мисля, че някои разминавания в протоколите, описите и наличното в чувалите на изборните комисии трябва да бъдат заплашени с глоба и осъждане на затвор за 1-3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Заместник-главният прокурор заяви, че прокуратурата по никакъв начин не е ангажирана с въпроса за референдума. Ние участваме по силата на закона и следим спазването на законността, особено по дела, по които има обществен интерес, Бе то всичко хубаво, ама много...избирателно за "дела, по които има обществен интерес,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още