IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите са получили над 36 млн. лв. от държавата през 2016 г.

Над 12,3 млн. лв. за година са стрували ГЕРБ на данъкоплатците

14:17 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 36,115 млн. лв. общо са получили политическите партии и коaлиции през миналата година. Сумата за 2015 г. е същата. Това става ясно от писмен отговор на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов на депутатско питане.

Според предоставените данни (сумите за 2015 г. и 2016 г. са идентични), очаквано, лъвското парче от пая е за ГЕРБ – 12,319 млн. лв.

Субсидията за коалиция от партиите на БСП Лява България е 5,8 млн. лв., а ДПС са получили 5,59 млн. лв.
Коалиция от партии на Реформаторски блок са взели 3,35 млн. лв., а Патриотичният фронт - 2,74 млн. лв. За коалицията от партии на България без цензура сумата е 2,14 млн. лв.  

АБВ са получили 1,5 млн. лв. от държавния бюджет, а Атака – 1,7 млн. лв. Глас народен са взели 428 хил. лв. 

Припомняме, че въпреки обещанията на ГЕРБ, че ще се вслушат във волята на избирателите и ще се съобразят с резултатите от референдума, който се проведе заедно с президентския вот, в Закона за държавния бюджет за 2017 г. остана непроменен размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас – 11 лв.

От Реформаторския блок предложиха таван, според който размерът на средствата от държавната субсидия за една партия или коалиция не може да надхвърля 1,6 млн. лв., но искането беше отхвърлено от депутатите.

Годишният размер на субсидията се изчислява на база един получен действителен глас. За 2017 г. партиите от 43-тото Народно събрание ще получат пари от държавата последно за месец януари. Сумата, която ще получат партиите, които ще влязат в следващия парламент, ще бъде ясна след изборите през март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още