fallback

Технологичният сектор ще продължава да е активен в търсенето на мениджъри

Все по-голяма част от ръста в сектора ще идва от страна на български компании, при които се наблюдава повишеното търсене на услугата директен подбор

11:42 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Индустриалният, технологичният и секторът на бързооборотни стоки ще движат българския пазар на кадри за мениджърски позиции през 2017 година. Това се посочва в анализ на българския пазар на executive search услуги (подбор на служители за висши мениджърски позиции, б. ред). Според Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА) годината започва с ускорени ръстове и динамични проекти.

Миналата година тенденциите бяха сходни, отчита се в анализа. При запазване на политическа стабилност и предсказуем икономически ръст това ще са тенденциите и за следващите 2-3 години, смятат от асоциацията. Очаква се също все по-голям дял от този ръст да идва от страна на български компании, при които се наблюдава повишеното търсене на услугата директен подбор.

Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА) отчита силна 2016 година с оборот близо 2,2 млн. лв., или с около 20% повече от 2015 година. 

Основният ръст идва от сектора на бързооборотни стоки – над два пъти увеличение, който в предишните години беше пасивен - основно поради излизане на някои международни играчи от нашия пазар и стесненото потребителско търсене. През 2016 г. секторът e втори по дял в общия оборот след индустриалния. Ръст бележат и технологичният сектор (12%), както и строителството и управлението на имоти (8%).

Индустриалният сектор формира 28% от оборота за миналата година. Това са производствени компании, нови или разширяващи капацитета си, които продължават да търсят допълнителни компетенции или проектни позиции за заводите си в България. Тази тенденция върви в последните 2-3 години и очакваме да движи пазара и в следващите няколко, се казва в анализа.

Фармацията (11%) задържа присъствието си като друг водещ сектор в портфолиото след индустрията и бързооборотните стоки. С най-голямо намаление в абсолютна стойност е финансовият сектор. Друга област почти без проекти по executive search през 2016 година е секторът на енергийни и комунални услуги.

За 2016 година 86% от приходите са от договори, сключени на местно ниво. Пада нивото на повтаряем бизнес (от 66% на 57%), което говори за по-широка клиентска база и по-добро разбиране на ползите от възлагането на директно търсене.

България е водеща в ЦИЕ по дял на успешно завършени проекти (89%) и дял  назначени жени на високи постове (36%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
fallback