IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в сектора за привличане на мениджъри се забавя

Ключови качества за търсените лидери са повече предприемачество, новаторство и толерантност към неструктурирана и променяща се среда

16:38 | 27.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2015 ръстовете в т. нар. executive search бранша (намиране и привличане на висш мениджърски персонал) се забавят в сравнение с 2014, като обемът на бизнеса по приходи на членовете на асоциацията се определя на около 1 млн. eвро, отчитат в анализ от Българска екзекютив сърч Асоциация (БЕСА), представляваща бизнеса с професионални услуги в областта на директното търсене на висши мениджърски кадри. Анализът е на база на данни, които не включват приходите на други агенции за подбор, нечленуващи в БЕСА, както и на такива със седалище извън България, но упражняващи дейности на нашия пазар.

Основните причини за тази тенденция, според анализа, са свързани със структурните проблеми, които наблюдавахме в банковата сфера, комуналните услуги и търговията на дребно - сектори, които в традиционно в миналите години генерираха ръстове и движение на професионалисти. 

Водещите причини на компаниите да използват executive search агенция остават нуждата от конфиденциалност, задълбочено проучване на конкуренцията и пазара, професионалното и лично отношение.

2015 година е определена от развитието на производствения сектор в страната. 40% от executive search проектите са за генерални директори и ръководители на различни функционални звена в производствени компании. На следващо място, със 17% от общия оборот, е фармацевтичният сектор, в който процесите по придобивания на портфолио или структури продължават. Сектори като технологичен, бързооборотни стоки и финансови услуги, са на стойност в рамките 10-12% от оборота, а най-малко проекти през изминалата година са се състояли в сектор енергетика и комунални услуги.

Друг интересен факт е спадането на процента повторяем бизнес (от една и съща компания) от 66% на 51%, което от една страна отразява загубата на бизнес в секторите, описани по-горе, но и провокира търсене на нови клиенти.

Все по-осезаемо е присъствието на български компании и различни start-up формати в клиентската база на агенциите по executive search, което пренаписва лидерския профил на търсения кандидат – повече предприемачество, повече новаторство, повече инициатива и отговорност, толерантност към неструктурирана и променяща се среда.

Като много висок се отбелязва процентът на проектите, приключили с назначение - 89% от поетите ангажименти са завършени успешнo.

През 2015 година над 35% от топ позициите са заемани от дами. На фона на глобалните тенденции този процент е висок, но все пак има сектори, в които има значително повече наети мъже (напр. производствен сектор).

През 2016 г. освен подбор на висши мениджърски кадри, продължава ръстът на проектите по коучинг и оценка на висшия мениджмънт. Все по-чести са и запитванията за предоставянето на Interim management – услуга, която е особено подходяща при нуждата от рядка, скъпа експертност или при провеждането на мащабни проекти и преструктуриране, отчита анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още