IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите в България са разтревожени от политическата нестабилност

Въпреки това над 80% от тях предвиждат растеж на бизнеса през 2017 г., показва проучване

11:56 | 02.02.17 г. 9
<p>
	<em>Източник: Pixabay</em></p>

Източник: Pixabay

Значителна част от топ мениджърите в България споделят, че бизнесът им е отбелязал ръст през 2016 г. (74,8%) и нито Brexit, нито миграционната вълна са оказали негативно влияние върху него. Това, което ги тревожи повече, е политическата несигурност. Това е извод от проучване на консултантска компания за директен подбор на среден и висш ръководен персонал Стантън Чейс Интернешънъл.

Проучването е проведено в края на 2016 година сред бизнес лидери на местни и международни компании.

Повече от половината ръководители на компании у нас (65,4%) смятат, че тази нестабилност ще окаже негативно влияние върху българската икономика. 

Сред най-важните действия за задържането на компаниите успешни тази година се нареждат: откриването на таланти (51,6%), задържането на служители (50,5%) и поддържането на стабилен паричен поток (5о%).

Значителна част от мениджърите - 80,9%, предвиждат растеж на бизнеса си през 2017 г. В тази връзка 81% от тях планират да наемат нови хора на всички нива в организацията.

Технологични иновации, дигитален маркетинг, ИТ секюрити, ефективност на производствените принципи и обработване на големи масиви от данни (Big data) са сред новите области на експертиза, необходими на компаниите днес, сочи проучването.

Като трудна задача за компаниите обаче се очертава намирането на квалифицирани професионалисти за ключови позиции. Най-предизвикателни се оказват директорските нива - топ мениджмънтът и ключови специалисти, и експерти със специфични функции.

В България фирмите намират таланти най-вече чрез препоръки и референции (72,6%), както и чрез своята лична и професионална мрежа (65,6%). Немалка част от тях (36%) обаче се доверяват на партньор за директен подбор.

"През 2016 година наред с традиционните мениджърски роли все по-голяма е нуждата и от професионалисти в области като технологични иновации, дигитален маркетинг, продажби и ИТ сигурност", споделя Дарина Пенева, изпълнителен директор на Стантън Чейс Интернешънъл България.

Водещите фактори, които биха накарали топ мениджърите да променят настоящия работодател, са: отговорности без делегирани правомощия (71,8%), нивото на автономност и независимост (69%), както и несъответствие в лични и фирмени ценности (61,2%). Самообучението и самообразоването са посочени на първо място от анкетираните (81%) като основно средство за личностно развитие, следвано от развитие на лидерски умения (63,2%) и тренинги (61,1%).

Повече от половината от анкетираните са отворени за нови възможности за кариерно развитие и са склонни да сменят местоживеенето си, както в чужбина, така и в България.

За трета поредна година на въпроса кои сектори показват най-голям растеж през 2016-та с най-голям процент е business process outsourcing (BPO) и aутсорсинг (73% от анкетираните), следван от технологичен и телекомуникации (46,5%) и индустриален (38,9%).

В края на 2016 г. над 180 висши мениджъри участват в проучването на Стантън Чейс. По-голямата част от тях (18,8%) са представители на индустриалния сектор. Повече от половината запитани имат управленски опит между 6 и 15 години и са на възраст между 41 и 50 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Един от институт за пазарна икономика казва - че заплатите са ниски заради високите цени на Путин за газът. Но не казват, че минималната заплата трябва да е 60% от средната заплата, а средната заплата да е 60% от БВП на зает. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Natural_gas_prices_for_industrial_consumers,_2016s1_(EUR_kWh).png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Изпълнителният директор на КРИБ е казал, че в офшорните зони данъкът е 11%, и ако тук се повиши над 10%, щели да избягат фирмите, инветициите. ?.. А Естония нали я дават за пример, там плоският данък е 20%, в Чили неолибералният рай няма плосък данък и са 24% корпоративен данък и 40% върху личните доходи. Кипър 13% и 35%. Ирландия 13% и 48%. Китай с най-много инвестиции всяка година, 25% и 45%. А китайските работници произвеждат два пъти по-малко от българските, като БВП на зает. Най-големите компании в България плащат под 200 милиона лева данъци, а искат да управляват бюджет от 30 милиарда. ВЪРХУ заплатата има удръжки за бюджетът от поне 25%, дори върху минималната заплата, а с другите вземания от държавата стават 60% от заплатата е за държавата. Обаче тези пари не правят социална държава, а имо работодателско корпоративна диктатура, която си въобразява - че прави всички блага и заплащането на трудът е подарък. ТРУДЪТ Е УСЛУГА И РАЗХОД, подобно и заплатимо като стоманата или енергията нужна на автомобилнен завод. А бизнесът заиси от пазарът и държавната инфраструктура, а това са всичкото население. Капиталът на Марс, не струва нищо. Тези с ниските доходи издържат държавата с големи данъци, а те трябва да се намалят, как, отнякъде трябва да се вземе. От държавни акции да дават дивидент или да се увеличи корпоративният данък и данък за богатите, с необлагаем минимум. Сингапур има 60% БВП от правителствени акции, така и с Германия, но корпоративният на Сингапур е 17%, и 22% от лични доходи, на Германия е 45% за лични и корпоративен 30%. В Сингапур 40% от болниците са държавни безплатни, а частните са на издръжка от вноски на работодателите, като цените са под жесток контрол от държавата - за лекарства и лечение. http://***.theglobaleconomy.com/rankings/corporate_tax_rate/ http://***.theglobaleconomy.com//personal_income_tax_rate/ Когато един завод купува стомана, иска ли по ниски цени, зощото продават на нископлатени пазари, и защото ноу хауто и машините му са нискоефективни. Или кой ти продава евтин бензин защото колата ти е стара и харчи много. Но работодателите негодници искат нископлатен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Това за което пишеш се е случило само в КНДР. А колкото до китайската фабрика тя ще затвори по естествени причини, а не заради теб или Тръмп. Проблемът е че ще се отвори индийската, наред с виетнамската, индонезийската,.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
За колко ще работят си е техен проблем, но едно е сигурно: Китай износ за САЩ и Европа трябва да бъде не повече от китайския внос от тези места. Ерата на китайската фабрика, която залива с евтини *** целия свят свърва днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Коя система на дядовците и бабите? Тази при която около 3 милиарда азиатци работеха за купичка ориз. Е, няма я вече тази система и всеки иска пържола. По-добре е да забравиш, че си сахиб само заради това че си с по-бяла кожа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Съвсем нормално е от време на време да имаме промяна на посоката, в която се движи обществото, и бизнесът трябва да се адаптира към тази промяна и да престане да осъжда заклеймява волята на обществото като "нестабилност". Поколението от страхливци, мързеливци и професионални протестъри, което беше отгледано в Западна Европа и САЩ след ВСВ сега бива заменено от отговорно поколение, което отрична постиженията на своите родители и иска връщане на старата система на своите баби и дядовци, която съществуваше до 70-те години на миналия век и именно заради това Тръмп спечели изборите. Конфликтът между тези групи може да доведе до гражданска война , която няма как да бъде спечелена псевдо-активистите за "граждански права".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
За тебе е повече от ясно , че Плевелиев е възможно най добрият президент за всички времена и галактики...кух , кух , кухао !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 7 години
При Гоце също нямаше ... е и ? Обаче се заклевам че си цар на *** коментари, такава безсмислица дето си написал нито таско, нито румен гечев не могат да кажат ... какво общо има най добрия български президен за всички времена :):) със стабилноста или с некви проучвания, бе глyпак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Ъхъ , при Плевелиев що нямаше такова проучване...щот бехме остров на стабилността ! Сега сме много разтревожени...баси клоуните сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още