IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС осъди България за мръсния въздух

Страната не изпълнява задълженията си за ограничаването на замърсяването с фини прахови частици

11:53 | 05.04.17 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съдът на ЕС се произнесе срещу България по делото, заведено от Европейската комисия за неизпълнение на задълженията, които страната има по Директивата за качеството на атмосферния въздух, съобщи БТА.

По-конкретно става въпрос за превишаване на нормите на фини прахови частици, става ясно от публикуваните на страницата на Съда документи по делото. По този показател въздухът в България е с най-лоши качества в целия Европейския съюз, показват данни на Европейската агенция за околна среда.

Решението гласи, че с постоянното неспазване от 2007 година до 2014 година, включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, България не е изпълнила задълженията си за приложение на европейското законодателство.

Страната ни трябва да заплати съдебните разходи, направени по делото. 

Искът срещу България беше заведен от Европейската комисия през септември 2015 г. В края на 2016 година мнението на генералния адвокат по делото беше, че България е нарушила правилата на ЕС. В неговото заключение, публикувано на сайта на съда, е написано, че страната ни не е освободена от спазването на нормите.

Съдът посочва, че България е изготвила планове за подобряване на качеството на въздуха, което е потвърдено и от Европейската комисия. Според Комисията обаче България не е предприела всички необходими и от научна гледна точка възможни мерки, за да преустанови превишаването на пределно допустимите стойности.

Комисията също така критикува факта, че мерки, които са били предвидени, все още не са били предприети и че изготвените от България планове не включвали определена информация, пише в документацията по делото.

"Замърсяването на въздуха оказва значително вредно въздействие върху здравето ни. По-специално фините прахови частици увреждат както сърдечносъдовата система, така и дихателните пътища", посочват от Съда. От институцията цитират доклад на Световната здравна организация (СЗО), според който през 2012 година замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 8,6 хил. души.

Като цяло проблемът е причинил смъртта на 479 хил. европейци, а в световен мащаб - на над 3 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bkbelchev
преди 7 години
Няма да е зле ако се увеличат зелените площи и улиците да се мият по-често. Има тротоари където плочките не са сменяни 40-50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Мерки не се предприемат, защото не става дума само за кюмбетата. Голяма част от населението се топли на твърдо гориво, дърва и въглища, а тази зима си беше по-студена и веднага цъфна проблема. Реално, това което може да реши проблема е да се забрани отоплението на твърдо гориво в градовете над 20к жители, но тогава ще се появи проблема с енергийната ни бедност в която живее масово народа. На дърва е най-евтино, затова и се ползва. Тук дори не говоря за баровците с еднофамилните къщи и локалното парно на дърва нариващи по 30 кубика дърва на сезон само и само да е стоплена навсякъде къщата, въпреки че и те причиняват голяма част от замърсяването заради големите обеми изгорени дърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
sunlight
преди 7 години
Живея в Лагера и потвърждавам думите на Императора. Тия долу палят гуми и каквото намерят и въздуха е отврат чак до Борис 3ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Обвиняват автомобилният трафик, но защо сега в София въздухът е чист - дори и дърветата едва са започнали да се разлистват? Хората да не са спрели да си карат колите... или просто кюмбетата вече не се палят заради топлото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Безочието на ЕС и институциите му потресающо напомня за оня виц, в който вукът и лисикът всеки ден шокали тимберицата на заецът: ту защото е с шапчичка, ту защото е без шапчичка.ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за замърсяването на въздухът в София, Пловдив и не само са КЮМБЕТАТА в незаконните ромови свърталища... НО - когато нашите власти се опитат да премахнат някое свърталище, същите европейски институции не позволяват това, защото ромовете имали някакви специални "права" да се самонастаняват където искат и да вършат каквито си пожелаят безобразия, включително да тровят въздухът !!!Конкретен пример - зимата хората в ж.к. Сердика бяха буквално тровени от палени гуми, горени от обитателите на свърталището Баталова воденица - същото, което от Европа не позволиха на Софийска община да унищожи !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още