fallback

БСП предложи индексация на всички пенсии от юли*

Според разчетите на левицата увеличението ще струва на бюджета около 800 млн. лева на година

14:29 | 20.04.17 г. 6

БСП поиска увеличение на всички пенсии, а не само на минималната, както планират бъдещите управляващи.

Последната индексация на парите на хората от третата възраст е била направена през 2008 г. и оттогава досега разликата между т.нар. стари и нови пенсии вече е огромна, смятат социалистите.

От партията внесоха промени в Кодекса за социално осигуряване, като предлагат от юли тази година пенсиите да бъдат индексирани съобразно средноосигурителния доход за 2013 г.

Това е и първият проектозакон на левицата в новия парламент, продиктуван от както обясни Драгомир Стойнев "интересите на тези милион българи, които гласуваха за нас". 

Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 млн.а лева на година.

Пенсиите ще се увеличат различно. Тези, които са приключили с трудовата си си дейност преди 2000 г. и са излезли в заслужена почивка, ще получат около 20% повече пари, ако искането на БСП стане факт.

Най- малко индексацията ще се усети от хората, които са се пенсионирали най-скоро, уточни Стойнев.

Съпартиецът му Жельо Бойчев добави, че вече е внесено и предложението за решение на парламента депутатските заплати да се замразят и то към стара дата - декември 2016 г.

Заявка за това даде вчера лидерът на партията Корнелия Нинова.

Владислав Горанов от ГЕРБ обясни, че идеята на БСП за преизчисляване на всички пенсии от 1 юли не е в правомощията на депутатите и има много висока фискална цена.

“Не съм сигурен, че тя може да бъде поета. Неслучайно по времето на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети, затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно решение. Не съм видял конкретно предложението, но не може депутат да променя държавния бюджет. Държавният бюджет като инициатива за внасяне и промяна въобще е в прерогативите единствено на Министерския съвет. Така пише в Конституцията”, каза Горанов, цитиран от БНР.

* Допълнена с позицията на Владислав Горанов

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
fallback