IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ек. Захариева: Общата европейска отбрана ще подобри способностите на ЕС

Страните от общността трябва да останат единни при преговорите за Brexit, коментира още външният министър

19:56 | 15.05.17 г.
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: БТА

Общата европейска отбрана ще бъде важна не като повторение на НАТО, а като начин за подобряване на способностите на Европейския съюз (ЕС) в тази област. Този коментар направи външният министър Екатерина Захариев от Брюксел, предаде БТА.

Тя участва в заседание на Съвета по външна политика и сигурност.

Захариева изрази своята увереност, че скоро ще има съгласие за създаването на общи органи на европейската отбрана. " Най-важното е да се скъси пътят от приемането на политическото решение за мисия до действията на място", каза още тя.

Тя допълни, че е много важно да се развиват способности за борба с тероризма, за дерадикализация, срещу трафика на хора и хибридните войни.

"Не мисля, че трябва да изчакаме създаването на европейския фонд за отбрана, трябва да изпълняваме нашата отбранителна стратегия, утвърдена от Народното събрание за развитието на Българската армия и нашите отбранителни способности", посочи още външният ни министър.

Захариева отбеляза още, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина преговорите по напускането на Великобритания ще бъдат в решителна фаза. България подкрепя подхода на ЕК - първо да се постигне съгласие по досегашните взаимоотношения с Лондон, а след това да се уредят бъдещите отношения.

"Много е важно всички да останем обединени и преговорите да се водят на ниво Европейска комисия", коментира Захариева.

Тя поясни още, че е получила уверение от британския външен министър Борис Джонсън, че българските граждани ще запазят правата си.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още