IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: Българският национален интерес предполага стабилност в Турция

За санкциите срещу Русия България следва политиката на ЕС, твърди външният министър

12:29 | 07.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българският национален интерес предполага стабилност в Турция, която е наш съюзник в НАТО и един от най-важните ни икономически партньори. Това каза пред Българското национално радио (БНР) вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БНР.

По думите ѝ добрите отношения на България с Турция биха могли да спомогнат комуникацията между Европейския съюз (ЕС) и югоизточната ни съседка.

Тя е категорична, че българският национален интерес предполага стабилност в Турция, добри междусъседски отношения и тясно сътрудничество, което не трябва да е само в икономическата част, а и по отношение на мигрантските потоци.

„Турция е наш съюзник в НАТО и от тази гледна точка ние имаме интерес не само в Турция, Македония, а изобщо във всичките ни съседи да има стабилност и предвидимост и да няма напрежение“, поясни Захариева.

Тя призна, че е имало известно напрежение в отношенията между България и Турция по време на предизборната кампания и предсрочните парламентарни избори на 26 март. 

„Бих казала, че част от действията на някои от официалните турски представители можеха да се считат като опит за намеса във вътрешната ни политика, но всичко това остана в предизборната кампания“, посочи Захариева.

Според нея страната ни трябва да запази добросъседските си отношения с Турция и изрази надежда след проведения референдум нещата там да се успокоят.

Във връзка със санкциите от страна на общността срещу Русия, външният министър подчерта, че България следва политиката на ЕС. „Разбира се, България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставен и взаимен диалог, при който се ръководим от националните интереси на България и отчитаме общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО и прагматичен подход по отношение на руската страна по теми като борбата с тероризма“, обясни тя.

Захариева изрази надежда, че външното министерство няма да има сериозни различия с президентската институция по тези въпроси. По думите ѝ санкциите са срещу руски граждани, а не срещу Русия и не срещу внос на руски стоки.

Захариева припомни, че като отговор на тези санкции срещу руски граждани, Русия наложи санкции по отношение на някои европейски стоки, съответно и български. По думите ѝ единственото условие за отпадане на санкциите е изпълнение на Минските споразумения.

Екатерина Захариева също отказа да назове кой ще бъде новият български еврокомисар. Една от вероятностите е ресорът на новия български еврокомисар да бъде „Дигитализация“, каза тя и добави, че все още се водят преговори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Новият Плевелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Предлагам това недоразумение следващия път да бъде назначена за Министър на финансите, министър на космическите сили и/или министър на междугалактическите връзки, Президент на държавата Израел, както и за Вселенски патриарх, Вселенски мюфтия или папа.В крайна сметка който си го може - може си го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още