fallback

Лекарите искат с до 16% повече пари от заложените в бюджета за здраве през 2017

Предлага се надсъбраните средства в здравния сектор да отиват в резерва

12:33 | 26.07.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Българският лекарски съюз (БЛС) поиска увеличаване на бюджета за здравеопазване през 2018 г. 

На пресконференция председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев посочи, че средствата за здраве през следващата година трябва да достигнат 3,855 млрд. лева с възможност за увеличение до малко над 4,1 млрд. лева.

Това е с 12-16% повече спрямо заложените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) средства за 2017 г.

Според Грозев този бюджет е постижим, като допълнителните средства могат да дойдат от надсъбраните здравни вноски заради повишаването на събираемостта и увеличението на минималната заплата, както и увеличението на вноската за сметка на държавата, което ще генерира още около 150 млн. лева.

БЛС настоява и в бюджета на НЗОК да се заложат 5% реален резерв, който да се ползва при извънредни обстоятелства, а не да се отваря още при подписването на Националния рамков договор (НРД) от април. Като извънредни обстоятелства Венцислав Грозев определи природни бедствия, влошена епидемиологична обстановка, тежки произшествия с многобройни пострадали, бежанска вълна и т.н.

Организацията предлага също така надсъбраните средства в здравния сектор да отиват в резерва и при необходимост да се ползват пропорционално за всяка от групите дейности – болнична, извънболнична, специализирана, медицински изделия, лекарства и т.н.

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова посочи, че недостатъчното финансиране е в основата на всички проблеми на здравеопазването в България.

Тя подчерта, че всяка година се изработва бюджет със заложен дефицит, което предполага прехвърляне на дейности за плащане през следващата календарна година или просто неплащането им. Така се създава напрежение, ограничава се достъпа на пациентите до здравеопазване, влошава се и качеството на здравните услуги, коментира Павлова.

По думите ѝ тези проблеми нагнетяват напрежение в системата, което е и една от причините за агресията срещу медиците от пациенти.

Павлова посочи, че увеличението на бюджета за здравеопазване е инвестиция и в икономиката на страната. Тя коментира, че това няма да води до административни ограничения в достъпа до здравна помощ, а и ще гарантира преминаването към безлимитна работа в здравния сектор.

Предложението на Лекарския съюз е изготвено на базата на работата на лечебните заведения и доболничната помощ през първото полугодие и миналата година и очакванията за второто полугодие, обясни зам.-председателят на съсловната организация проф. Д-р Огнят Хаджийски.

Главният секретар на организацията д-р Стоян Борисов допълни, че ако се вземе политическо решение за увеличаване на средствата за здравеопазване и достигане на средноевропейските стойности на дела на бюджета за здраве от БВП, то парите трябва да достигнат до 6,44 млрд. лева.

Той посочи, че още от 90-те години в България бюджетът за здравеопазване варира от 3,8% до 4,2% от БВП, докато за ЕС е средно 6,9%, а в Германия достига 11%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 29.08.22 г.
fallback