fallback

Застрахователните брокери подкрепят самостоятелното издържане на КФН

Според застрахователите един от инструментите за повишаване на качеството и обема на надзорната дейност е увеличаване на бюджета на КФН

13:57 | 14.09.17 г. 1

Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) напълно подкрепя възприемането на подход за самостоятелно издържане на Комисията за финансов надзор (КФН) без субсидия от държавния бюджет. Това се посочва в официално становище на Асоциацията по повод внесения от регулатора в Народното събрание законопроект за изменение на Закон за КФН, свързан с осигуряването на бюджетна самостоятелност на надзорния орган.

Сред мотивите за подкрепата на законопроекта, Асоциацията посочва, че през последните години застрахователните брокери страдат от нелоялна конкуренция, изразяваща се в продажба на застраховки от физически лица и фирми, неразполагащи с нужния лиценз или сертификат, организиране в интернет пространството на нерегламентирани аукциони или „борси за застраховки”, които не са регламентирана форма на застрахователно посредничество и неспазване на заложените в Кодекса на застраховане правила и норми за издаване на полици, отчитане на средства и поддържане на професионално ниво на квалификация от страна на лицензирани застрахователни брокери и застрахователни агенти.

Според Асоциацията това води до неравнопоставеност в сектора и рушене на имиджа на застрахователния посредник.

Застрахователите изтъкват още слабия контрол на посредниците в малките населени места, което води до неравнопоставеност между брокерите, опериращи в големите градове и тези в малките населени места. 

Освен нелоялната конкуренция предстоят значителни изменения на Кодекса за застраховане, свързани с Директивата за застрахователно посредничество (IDD), касаещи разширяване на кръга на поднадзорните лица и оценка и сертифициране на професионалните познания на служителите на всички разпространители на застрахователните продукти.

От Асоциацията посочват, че описаните по-горе проблеми са обсъждани нееднократно с ръководството на КФН. „За съжаление, експертите назначени в управление "Застрахователен надзор",  са твърде недостатъчни за осъществяване на необходимия надзор. Налице е текучество в управлението, свързано с ниските нива на трудови възнаграждения, което още повече влошава качеството на надзорната дейност. Освен това, Комисията не разполага с нужното материално обезпечаване (автомобили, хардуер и други материали), което прави работата ниско ефективна, а понякога и невъзможна“, казват от БАЗБ.

Според застрахователите един от инструментите за повишаване на качеството и обема на надзорната дейност е увеличаване на бюджета на КФН. „Ние считаме, че възприетия подход за самофинансиране на Комисията е правилен и ще доведе до желания от нас надзор на дейността на застрахователните посредници“, обясняват от Асоциацията. 

За да получат по-добър контрол, застрахователите са готови да плащат доста по-големи такси. Например, за издаване на лиценз и разрешение за извършване на дейност по Кодекса на застраховането, досега е събирана такса – от застраховател, включително негов клон – 45 хил. лв. + 3 хил. лв. за всеки вид застраховка, като се предлага таксата да скочи на 135 хил. лв. + 10 хил. лв. за всеки клас застраховка.

КФН предлага повишаване на таксите, които събира и от останалите поднадзорните й лица – пенсионни дружества, борсови посредници и др. В същото време Комисията изпълнява ангажимента си да стимулира капиталовия пазар и предлага да освободи предприятията от такси за потвърждаване на проспекти в срок от три години, считано от януари 2018 г. Промените ще бъдат въведени, ако законопроектът бъде приет от депутатите в Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 11.09.22 г.
fallback