fallback

КЗК санкционира таксиметрова фирма за имитация

Превозваческата фирма "Аутолидер България" е използвала същите стикери като на "Такси-С-Експрес"

13:10 | 27.09.17 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира превозваческата фирма „Аутолидер България“ ЕООД за нарушение по Закона за защита на конкуренцията.

При предоставяне на таксиметров превоз на пътници дружеството е използвало стикери с една и съща елипсовидна форма, цвят, еднакво позиционирани, като е имитирало външния вид на таксиметровите автомобили на лицензирания превозвач „Такси-С-Експрес” АД, съобщиха от КЗК.

Комисията преценява, че сходният външен вид на такситата на „Аутолидер България“ ЕООД може да въведе в заблуждение потребителите на реалния превозвач и да увреди интересите на конкурента „Такси-С-Експрес” АД, който е дългогодишен участник на пазара на таксиметрови услуги в София.

Отношенията между двете фирми започват на 15 юни 2011 г., когато между „Такси-С-Експрес” АД, в качеството му на лицензодател, и „Аутолидер България” ЕООД като лицензополучател, е сключен договор за Лицензия на марка и услуги.

По силата на този договор лицензодателят предоставя на „Аутолидер България” правата и задълженията да използва марката и логото на „Такси-С- Експрес” АД - „91280”, като за целта дружеството заплаща договорената сума. Предоставени са четири таксиметрови автомобила, които използват марката и логото на „Такси-С-Експрес” „91280”, за които „Аутолидер България” ЕООД трябва всеки месец да заплаща уговорената в договора сума.

В искането си „Такси-С-Експрес” АД посочва, че по време на действие на договора бизнес отношенията между двете дружества са били коректни до момента, в който „Такси-С- Експрес” АД е започнало да получава сигнали от свои клиенти за лошо обслужване, недопустимо и напълно противоречиво на политиката му, което е довело до прекратяване на договорните отношения между страните от ноември 2016 г.

След неколкократни опити от страна на „Такси-С-Експрес” АД  да осъществи контакт с представители на ответника, дружеството е принудено да прекрати договорните си отношения с „Аутолидер България“ ООД, както и да загуби четири таксиметрови автомобила, които са упражнявали дейност под логото на дружеството и са заплащали съответните такси.

В своя защита от „Аутолидер България“ ЕООД напомнят, че неговите дружества включват в името си цифрата „91280“, а при стикера на молителя има телефонен номер, а адресите, които са изписани на стикерите, са различни.

Оттам напомнят, че съгласно Наредба на Държавна автомобилна администрация името на превозвача се изписва на български език, а при регистрацията и защитата на търговска марка се изписва на латиница. Според ответника това е също една съществена отлика, която не би могла по никакъв начин да въведе в заблуждение трети лица.

С решението си КЗК постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение, и възлага на „Аутолидер България“ ЕООД да плати направените в производството разноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
fallback