IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира таксиметрова фирма за имитация

Превозваческата фирма "Аутолидер България" е използвала същите стикери като на "Такси-С-Експрес"

13:10 | 27.09.17 г.
<p>
	Отляво е таксиметровата кола на &bdquo;Такси-С-Експрес&ldquo; АД с оригиналния стикер, а отдясно е имитацията на превозваческата фирма &bdquo;Аутолидер България&ldquo; ЕООД.<em> Снимка: Комисия за защита на конкуренцията</em></p>

Отляво е таксиметровата кола на „Такси-С-Експрес“ АД с оригиналния стикер, а отдясно е имитацията на превозваческата фирма „Аутолидер България“ ЕООД. Снимка: Комисия за защита на конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира превозваческата фирма „Аутолидер България“ ЕООД за нарушение по Закона за защита на конкуренцията.

При предоставяне на таксиметров превоз на пътници дружеството е използвало стикери с една и съща елипсовидна форма, цвят, еднакво позиционирани, като е имитирало външния вид на таксиметровите автомобили на лицензирания превозвач „Такси-С-Експрес” АД, съобщиха от КЗК.

Комисията преценява, че сходният външен вид на такситата на „Аутолидер България“ ЕООД може да въведе в заблуждение потребителите на реалния превозвач и да увреди интересите на конкурента „Такси-С-Експрес” АД, който е дългогодишен участник на пазара на таксиметрови услуги в София.

Отношенията между двете фирми започват на 15 юни 2011 г., когато между „Такси-С-Експрес” АД, в качеството му на лицензодател, и „Аутолидер България” ЕООД като лицензополучател, е сключен договор за Лицензия на марка и услуги.

По силата на този договор лицензодателят предоставя на „Аутолидер България” правата и задълженията да използва марката и логото на „Такси-С- Експрес” АД - „91280”, като за целта дружеството заплаща договорената сума. Предоставени са четири таксиметрови автомобила, които използват марката и логото на „Такси-С-Експрес” „91280”, за които „Аутолидер България” ЕООД трябва всеки месец да заплаща уговорената в договора сума.

В искането си „Такси-С-Експрес” АД посочва, че по време на действие на договора бизнес отношенията между двете дружества са били коректни до момента, в който „Такси-С- Експрес” АД е започнало да получава сигнали от свои клиенти за лошо обслужване, недопустимо и напълно противоречиво на политиката му, което е довело до прекратяване на договорните отношения между страните от ноември 2016 г.

След неколкократни опити от страна на „Такси-С-Експрес” АД  да осъществи контакт с представители на ответника, дружеството е принудено да прекрати договорните си отношения с „Аутолидер България“ ООД, както и да загуби четири таксиметрови автомобила, които са упражнявали дейност под логото на дружеството и са заплащали съответните такси.

В своя защита от „Аутолидер България“ ЕООД напомнят, че неговите дружества включват в името си цифрата „91280“, а при стикера на молителя има телефонен номер, а адресите, които са изписани на стикерите, са различни.

Оттам напомнят, че съгласно Наредба на Държавна автомобилна администрация името на превозвача се изписва на български език, а при регистрацията и защитата на търговска марка се изписва на латиница. Според ответника това е също една съществена отлика, която не би могла по никакъв начин да въведе в заблуждение трети лица.

С решението си КЗК постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение, и възлага на „Аутолидер България“ ЕООД да плати направените в производството разноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още