IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се самосезира по Рамковия договор за медицинските дейности за 2017 г.

Въвеждат се ограничения определени медицински дейности, финансирани от НЗОК, да се извършват от болнични заведения, смятат от Комисията

18:17 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство по Закона за защита на конкуренцията за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. (НРД 2017).

Производството е образувано във връзка с отказ от районната здравноосигурителна каса в Бургас за сключване на договор с МБАЛ-Поморие за изпълнение на специализирани и високоспециализирани медико-диагностични изследвания от пакет „Клинична лаборатория“ на основание разпоредба от НРД 2017.

Предварителният анализ на разпоредбата сочи, че се въвеждат ограничения определени медицински дейности, финансирани от НЗОК, да се извършват от болнични заведения от различни нива (болнична, извънболнична помощ, други).

От Комисията уточняват, че в правото на конкуренцията се приема, че нормативни разпоредби, ограничаващи броя на предприятията, реално или потенциално осъществяващи дейност на съответните пазари, по принцип са от естеството да нарушат конкуренцията в ущърб на потребителите, като стеснят възможността за избор от пациентите на лечебно заведение/лекар, в което да се лекуват.

В хода на производството КЗК ще анализира мотивите за посочените потенциални ограничения, техния ефект върху конкуренцията и потребителите, за да прецени дали тези ограничения са свързани с естеството на съответните медицински дейности и осигуряването на качествена медицинска помощ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още