IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светла Бъчварова: Новият закон за храните слага ред в контрола

Преработватели имат опасения заради определението български продукт

12:44 | 18.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият закон за храните слага ред в контрола и обхваща производителя, преработвателя, дистрибутора и транспортните средства. Това каза пред БНР Светла Бъчварова, заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие.
Тя коментира, че вече има достатъчно доказателства за двоен стандарт при храните, особено при тези, които идват от ЕС.

Наскоро беше приета възможността всяка една от страните-членки на ЕС да разполага и с финансови средства, за да може да следи и да направи необходимите изследвания, за да докаже този двоен стандарт, тъй като това досега се вършеше от съответните агенции, без това да бъде регламентирано, коментира депутатът.

Тя уточнява, че не това обаче е целта на Закона за храните, а контролът. 

Досега в българското законодателство не беше регламентирано как и по какъв начин се осъществява транспортирането на продукти за крайни потребители, коментира Бъчварова.

Народният представител припомня, че досегашният закон има множество редакции заради европейските директиви и регламенти, но сега е създадена стройна система, която дава възможност включително и интернет търговията да бъде обхваната от контролната дейност.

В закона има цял раздел за генномодифицираните продукти и начина, по който те ще бъдат контролирани, което дава възможност наистина да има проследимост на продуктите, каза депутатът.

Искаме да има голям процент продавани български стоки във веригите магазини, но в проекта на закона има едно определение, че български продукт е този, който е произведен само от българска суровина, коментира пред БНР Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

„Това е невъзможно за месните продукти. Както всички знаете, телешкото месо в България е недостатъчно и никога не е достигало. При свинското месо вече има доста голям напредък. Добиват се вече около 80 хил. - 90 хил. тона, но на нас са ни необходими 240 хил. тона. Ако това определение остане, ние няма как да успеем. Не само суровината, а и добавената стойност на произведените продукти има голямо значение за българската икономика. В цял свят основен стремеж е не да продаваш суровина, а преработена продукция“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още