IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към кабинета

Предстои властта да се преформатира, каза политологът проф. Мария Пиргова

11:58 | 06.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към кабинета, който подготвя БСП. Това каза по БНТ Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание.

По думите й тази седмица ръководството на партията ще обсъди темата на вота. Според нея секторите "Сигурност" и "Здравеопазване" винаги "плачат за вот на недоверие".

Що се отнася до оставката на здравния министър Николай Петров, Нигяр Джафер коментира, че тя задълбочава още повече безизходицата в здравния сектор. 

В коментар на бюджета за здраве за 2018 година тя каза, че за нея това е бюджет на отложената реформа.

„Моето твърдение е, че няма философия. Няма как да има приемственост, когато министрите се сменят на 6-7 месеца и всеки следващ отрича предходния. Това е бюджет, с който управляващите се опитват да си осигурят повече спокойствие. Нито пациентите ще получат по-качествено здравеопазване, нито работещите ще получат по-добро заплащане, защото това е бюджет на отложената реформа“, коментира Джафер.

По думите й рано или късно трябва да има електронно здравеопазване, защото това е един от начините за контрол на здравната система и в противен случай ще говорим, че нито една система не работи.

Темата за предстоящия вот на недоверие към правителството коментира по БНТ и депутатът от БСП Станислав Владимиров.

"Вотът на недоверие към правителството е тест към всички политически сили, които се заявяват като опозиция. За тези 6 месеца управление и Воля, и ДПС, във важни гласувания, подкрепиха управляващото мнозинство", коментира той и уточни, че след разговорите с тези политически сили ще се прецени в кой сектор да бъде поискан вот на недоверие.

"Корупцията е най-големият бич за нашето общество. Няма изследване или доклад, свързан с корупцията от ЕК, в който България да не се посочва като най-корумпираната държава в Европа", заяви Владимиров. От години управлява ГЕРБ и няма как те да не носят отговорност и вина за несправянето с корупцията, подчерта той.

Според него друг проблемен сектор е здравеопазването. "Ние сме най-болната нация в Европа. Получаваме най-лошата помощ. Изчезват болници, не само в малки общини, а и в областните ни центрове. Почти няма болници в Родопите", посочи той. Според него е нужна промяна в модела на здравеопазване и ако той не се промени, отново ще има смяна на министри в здравеопазването.

Според политолога проф. Мария Пиргова предстои властта да се преформатира, "тъй като сме крайно дисбалансирани". "Независимо какво прави властта, управлението не стига до хората. ДПС е нормално да тръгне отново към властта...“, отбеляза политическият анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Истинският проблем на днешната политика, по думите на писателя Димитър Недков, е в комуникацията – както между партиите, така и между тях и обществото.

"Забелязвали ли сте поведението на т. нар. "националистически" партии? Те са коренно различни преди избори и след като се овластят. Не може да си премиер на толкова взривоопасна смес, каквато е Балканите и да имаш националисти във властта. ГЕРБ остави зам.-председателя си да се държи като прохождащ неолиберал – той отблъсква и малкото останали мислещи хора. Партията има много сериозен PR проблем", обясни Недков пред Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още