IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в здравната система минава през нейната прозрачност

Доплащането за лечение остава основен проблем за българите, стана ясно по време на дискусия

16:16 | 23.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към момента нито един от потребителите на системата няма ясна представа за какво и защо доплаща, нито какво отнощение има това за качеството на услугата. Може да си го представим нагледно като един сайт с публично обявени цени по определени направления, от които всеки един пациент може да избере най-доброто за себе си спрямо финансовите си възможности и нужди.

Вторият важен въпрос е реформата в лекарствената политика, която е повече от належаща, следейки отново тенденцията за преразход по това перо, каза Шарков.

Ясният анализ на разходите за лекарства на Здравната каса, а също така и провеждането на дългогодишно обещаваната прогенерична политика са в основата на тази реформа. Добре е бюджетът за лекарства да бъде разделен в две направления - на такива с аналог, и на такива без аналог, за да не става прехвърляне от едни групи пациенти и заболявания към други. Очевидна е тенденцията за предписване на оригинални медикаменти, което е добре за определени играчи в системата и зле за пациентите по отношение на доплащането, каза икономистът.

Има огромно натрупано недоверие към здравната система в България. Затова всеки, който се наеме да прави реформа, бива обявен за лобист. Системата на здравеопазването не търпи революция, но търпи еволюция, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) очерта като основен проблем липсата на индикатори за качество и това е част от прозрачността на системата, защото в крайна сметка пациентът иска да получи адекватна здравна услуга на приемлива цена в обозрими срокове. За целта трябва да се изградят индикатори за качество на здравната услуга и за удовлетвореност на пациента.

В рамките на дискусията беше представен "Индекс на болниците", който предоставя обективни данни за дейността на лечебните заведения по НЗОК в някои социално значими специалности - онкология, инвазивна кардиология и неврология, както и за субективните усещания на пациентите от допира им с лечението в болница.

Целта на проекта е да даде повече прозрачност, увеличавайки възможностите за по-информиран избор и заостряйки вниманието на институциите върху някои тенденции в системата.

Основни изводи, които очерта "Индекс на болниците", са свързани с увеличение на броя на лечебните заведения, които предоставят лечение в тези направления, липса на комплексност на предоставяните медицински услуги, неравномерно покритие на 28-те области с предоставяне на медицински услуги; нисък процент на предоставяне на иновативно лечение в областта на исхемичните инсулти, проблем с достъпността на медицинските услуги заради наличието на доплащане, доверие в лекарите и в труда им, но недоверие в здравната система и ценообразуването в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още