IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срива в Търговския регистър правят централно хранилище за копия на данните

Проектът ще струва най-много 800 хил. лв. според прогноза на Томислав Дончев

14:03 | 29.08.18 г. 23
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

След срива на Търговския регистър, който продължи 19 дни, министрите решиха днес централно хранилище да съхранява копия на данните на всички администрации.

Хранилището за резерзви данни на критичните системи и регистри в България трябва да заработи само за два месеца и половина – до 15 ноември 2018 г. Този план бе гласуван днес от правителството, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Проектът ще струва най-много 800 хил. лв., обяви преди две седмици вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

Той поясни, че с парите ще се създаде масив от един петабайт, който ще е физически разположен на едно или повече места. Дончев сравни хранилището с трезор, в който всяка институция ще има собствен сейф. 

Копията ще се пазят от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), която има хранилище в Основния център за данни на електронното управление, което трябва да бъде разширено.

В момента всяка администрация отговаря за съхранението на данните, които поддържа. В немалко случаи инфраструктурата е разработена от външни изпълнители, а поддръжката се осъществява в рамките на определени срокове.

Тепърва институциите ще разработват административна процедура за прехвърлянето на копията, а срокът е 10 септември.

Също до 10 септември председателят на ДАЕУ и администрациите ще анализират потенциалните рискове при трансфера на данни през Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ).

До 15 ноември 2018 г. трябва да бъде обезпечен капацитетът за работа на хранилището. Отговорността за целостта и сигурността на копията е на съответната администрация. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхранението, в Основния център на е-управлението.

Припомняме, че сривът на Търговския регистър, който заработи вчера, наруши лятната отпуска на депутатите, които се събраха на извънредно заседание да разискват казуса. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Kildirim_Bei
преди 5 години
Не повече от 800 000 лв. ще струва проекта за централно хранилище на всички данни, които са критични за цялата държава.... Нямам думи. Или има грешка в статията, или е лапсус лингве на министъра.Обзавеждането в луксозни апартаменти струва повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Де би ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още