IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои сериозен ремонт на всички данъчни закони

От догодина ще има промени в налозите за старите коли, в облагането на награди от игри, както и корекции в декларациите на физическите лица

16:41 | 31.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Закон за местните данъци и такси (ЗМДТ) 

Най-сериозната промяна е именно в този закон. За съжаление обаче, нито от оценката на въздействието, нито от мотивите стават ясни конкретните промени. 

В мотивите се посочва, че е предложена нова концепция за определяне на данъка върху превозните средства за леки автомобили и товарните автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, а именно данъкът да се определя по формула. Каква обаче е тя – не е ясно. Знае се само, че ще включва два компонента: имуществен и екологичен. 

Имущественият компонент отчита мощността и годината на автомобила, а екологичният компонент отчита екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което причинява съответният автомобил. Имущественият компонент е предвидено да се определя от ставката за тази част от данъка и мощността на двигателя, коригирани с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила. 

В закона се предлагат шест диапазона на мощности на автомобили и съответно минимална и максимална стойност на границите на размера на данъка за всеки диапазон на мощност. Предложението, с което се прецизират коефициентите, цели създаването на финансов инструмент за стимулиране извеждането на по-стари автомобили от употреба и замяната им с по-нови и по-екологични автомобили предвид това, че автомобилите над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха с вредни емисии, уточняват от МФ. 

Не се разбира обаче ще има ли по-висок налог и с колко, защото в оценката на въздействието се посочва, че повишението ще бъде компенсирано, но как - не се разбира. Текстовете на този етап са неразгадаеми и от счетоводители, с които Investor.bg се свърза.

Предвижда се отпадане на данъчното облекчение за основно жилище и определяне на данъка върху недвижимите имоти в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно.

Облекчения при данъчните декларации

Промените в ЗКПО дават възможност в определени случаи, въпреки че данъчно задълженото лице не осъществява дейност по смисъла на закона за счетоводството, то да може да подаде годишна данъчна декларация. Някои от примерите за това биха могли да бъдат случаите на социални разходи, за които е налице задължение за данък върху разходите, деклариране на възникнала загуба, желание на лицето да декларира суми с характер на скрито разпределение на печалба и други. Същата възможност се предлага да бъде въведена и по отношение на случаите на прекратяване с ликвидация или обявяване в несъстоятелност.

Работодателите, които за предходната година не са били задължени и не са подали годишна данъчна декларация, но за текущата година желаят да изберат облагане с данък върху разходите на доходите в натура, представляващи разход в натура, ще могат да направят това чрез подаване на годишна данъчна декларация.

Промени ще има и в реда за деклариране и внасяне на корпоративен данък, на данък, удържан при източника, на данък върху разходите и на алтернативен данък в случаите на прекратяване с ликвидация или поради несъстоятелност, прекратяване на дейността на място на стопанска дейност на чуждестранно юридическо лице в България или прекратяване на неперсонифицирано дружество или осигурителна каса. Целта е да се облекчат процедурите.

Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Със смесени чувства съм за промените, отдавна са нужни такива в този сектор но не са достатъчно ясно описани и не мога да преценя въздействието, това което е нужно са опростени процедури и изисквания и не високи данъци които да се усеща че са справедливи за да могат хората да се фокусират върху движене на бизнеса си а не в укриването от закона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Но дано си прав. Иначе 1 основно жилище на семейство с данъчна отстъпка и след това яко жулене. На имот с по-висока данъчна оценка, по-висок данък. И тук трябва да е на категории, като при автомобилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
red6
преди 5 години
Абе не е много ясно това, даже ме съмнява, че май ще стане точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Айде имотите с тъмни прозорци отекоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още