IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои сериозен ремонт на всички данъчни закони

От догодина ще има промени в налозите за старите коли, в облагането на награди от игри, както и корекции в декларациите на физическите лица

16:41 | 31.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ)

Тук от МФ предвиждат намаляване на административната тежест и улесняване на лицата при ползване на данъчните облекчения за млади семейства, за деца и за деца с увреждания, с което да отпадне задължението към годишната данъчна декларация да се прилага писмена декларация от съпруга/та, че същият/ата няма да ползва данъчното облекчение. По отношение на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се предлага още една промяна - създаване на правна възможност за ползване на облекченията и от двамата родители, когато доходите им не позволяват те да се приложат от единия родител, което се среща най-вече при прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания. Целта е да се даде възможност и на семействата с по-ниски доходи да прилагат пълния размер на облекчението.

Друга важна промяна засяга режима на облагане на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, а именно да преминат към облагане с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа. Предложението намалява административната тежест за лицата, които няма да са задължени да декларират тези доходи в годишната си данъчна декларация, както и за предприятията – платци на наградите, които няма да са задължени да издават служебни бележки. Същевременно е предложено и повишаване на стойността на необлагаемите награди от 30 на 100 лв., което според МФ също ще облекчи и лицата, които получават такива награди, и техните платци.

Предвиждат се и промени в режима и сроковете за внасяне на дължим данък за доходи на починали лица.

Край на хартиените служебни бележки от 2020 г.

В законопроекта е заложена напълно нова концепция за премахване на хартиения носител на служебните бележки по чл. 45 от ЗДДФЛ за придобития през годината облагаем доход и удържания данък на физическите лица, като в тази връзка е предложено от 2020 г. да отпадне законовото задължение на работодателите за издаване на служебни бележки, а това да става само при поискване от страна на лицата. Механизмът на предлаганата промяна предвижда информацията от служебната бележка да се предоставя от платците на доходите с подаваната от тях справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ след малки допълнения към настоящия й образец.

В момента Националната агенция за приходите (НАП) не разполага с информацията, съдържаща се в служебните бележки за доходите от трудови правоотношения. В тази връзка се предлага същата да се предоставя от работодателите в справка по образец, а успоредно с това да отпадне задължението за издаване на служебните бележки.

Промени, свързани с облекчаване на административната тежест

Във връзка с облекчаване на административната тежест се предлага нотариусите, при реализиране на сделка или действие за придобиване на моторно превозно средство, да извършват проверка за наличието или липсата на задължения за данък върху превозното средство чрез автоматизиран обмен на данни със системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите в изпълнение на чл. 5а от ЗМДТ, или със съответната система за администриране на местни данъци и такси на общината, при посредничеството на информационната система на Министерство на вътрешните работи.

Предлага се в 7-дневен срок след извършване на сделката или действието по придобиване на недвижим имот или моторно превозно средство нотариусите да уведомяват съответната община за прехвърлените вещни права върху недвижимия имот или моторното превозно средство, както и да предоставят допълнителна информация за размера на заплатения данък по чл. 49, ал. 2 и за основата, върху която е определен. Предложението е свързано с осигуряване на яснота за прехвърлените през периода недвижими имоти и моторни превозни средства и размера на данъка, който трябва да постъпи в общината за конкретния недвижим имот или моторното превозно средство.

Промени има и в Закона за акцизите и данъчните складове, относно новите бандероли на цигарите, които трябва да влязат в сила догодина, както и нови разпоредби за лицата, колекциониращи спиртни напитки.

Общественото обсъждане е до края на септември, а в процеса на обществена консултация заинтересованите лица могат да изпращат становища и предложения по проекта, като срокът за това е 30 дни, считано от днешна дата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Със смесени чувства съм за промените, отдавна са нужни такива в този сектор но не са достатъчно ясно описани и не мога да преценя въздействието, това което е нужно са опростени процедури и изисквания и не високи данъци които да се усеща че са справедливи за да могат хората да се фокусират върху движене на бизнеса си а не в укриването от закона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Но дано си прав. Иначе 1 основно жилище на семейство с данъчна отстъпка и след това яко жулене. На имот с по-висока данъчна оценка, по-висок данък. И тук трябва да е на категории, като при автомобилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
red6
преди 5 години
Абе не е много ясно това, даже ме съмнява, че май ще стане точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Айде имотите с тъмни прозорци отекоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още