IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАСКОМ: Над половината от българите в чужбина обмислят да се върнат в родината

За 2017 г. оперативните приходи от IT индустрията възлизат на 2,54 млрд. лв.

12:41 | 27.11.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 31 на сто от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят. Това показва анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред 4300 българи в над 70 държави на всички континенти. Една трета от анкетираните посочват, че основната им мотивация да се върнат е възможността за професионално развитие. Други причини са свързани със стандарта на живот и това да са близо до семейството и приятелите.

Данните бяха представени на пресконференция в БТА от ръководството на асоциацията. От организацията обявиха, че ще инициират кампания "ЗАвръщането", за да бъдат привлечени тези хора в софтуерната индустрия, където има недостиг от кадри. Близо два милиона са българите в чужбина и те трябва да чуят, че вече в България могат да имат кариера такава, каквато биха имали където и да било по света, каза председателят на УС на асоциацията Доброслав Димитров. 

През последните пет години българската софтуерна индустрия се развива с бързи темпове, като през 2017 г. е отчетен ръст на приходите на бранша от почти 20%, а оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд. лв., което е двойно увеличение спрямо 2012 г. Това показват данни от Барометъра на състоянието на софтуерната индустрия, който БАСКОМ изготвя всяка година.

Към момента в бранша са заети 27 хил. души, а през 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се увеличава с 15 на сто спрямо предходната година, като в тези цифри не са включени специалистите, които работят в други отрасли като банковият, телекомуникациите и други. Всяка втора софтуерна компания планира ръст от 25 - 50 на сто на наетите през следващата година, но прогнозата за цялата индустрия е само 10 на сто ръст на наетите поради липсата на достатъчно кадри. Същевременно близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20 на сто имат необходимата квалификация.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист. Проучването на Асоциацията показва, две трети от всички анкетирани, които биха се върнали в България, са с висше образование. Най-голям брой желаещи да се върнат в родината са в Англия, Германия и САЩ.

Нетната месечна заплата в сектора е около 2700 лева. Истината е, че българският стандарт спрямо Германия и Англия сме го постигнали. Човек от индустрията в България е равен или е по-добре от човек, който работи в IT индустрията в Германия, коментира още Доброслав Димитров, цитиран от БТА.

Любомир Стойчев - един от авторите на изследването, който също участва в пресконференцията, коментира повишаването на максималните осигурителни прагове и отражението им върху прогнозите за сектора за 2019 и 2020 година.

Софтуерният сектор е около една пета от цялата IT индустрия, но за последните седем години най-бързо развиващата се част от нея и вече заема дял от над 20 на сто, изтъкна Стойчев и посочи, че фирмите от софтуерната индустрията за 2017 г. са платили 70,6 млн. евро в осигурителните фондове на държавата. Той направи уговорката, че са изследвани фирми със служители 9 плюс и един милион долара оборот, което означава, че под този праг остават около 2500 компании. С повишението на праговете постъпленията във фондовете ще нараснат още около 15 - 16 млн. евро, което означава, че реалното повишение на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20 на сто. Дори и компаниите, които работя аутсорсинг, ще бъдат макар и минимално засегнати от промяната.

Председателят на УС на Асоциацията Доброслав Димитров заяви, че вдигането на осигурителния праг ще "удари" 148 хил. българи не само от IT сектора, но и от други браншове и това, по думите му, са хората, които създават огромна добавена стойност. Този данък е данък "успех", заяви Димитров. Стойчев посочи, че от тези 148 000 по груби разчети през 2019 г. 25 хил. ще бъдат от тази индустрия или по-малко от 1% от работната сила в България. Същевременно 3,13% от осигуровките в България идват от тези 25 хил. човека, допълни Стойчев и отбеляза, че за 2011 г. те са били 1,69 на сто, което означава, че за пет - шест години тази индустрия почти е удвоила прихода си, а ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да се очаква след седем - осем години те да станат над 10 на сто, изтъкна Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 23 rate down comment 7
khao
преди 5 години
така е, затова баламите емигрират и остават само тарикатите ... България е добро място за тарикатите ... това го казвам с много голяма ирония, че може да остана неразбран !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 8
khao
преди 5 години
добре де, аматьори-пишман-журналисти ... как успяхте с първото изречение да си оборите гръмкото заглавие...Заглавието ви е тотална лъжа, ето за това сте фейк медия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 8
крас
преди 5 години
Да така е !на една заплата само е трудно. НАЙ ДОБРЕ Е ДА РАЗЧИТАШ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЕРВЕРЗИИ НАРЕЧЕНИ "ПРОЕКТИ" - като това БЕЗУМИЕ при което на "СПЕЦИАЛИСТИ " бяха платени 120 хиляди евро по ПРОЕКТ ЗА РАЗКАЗ НА ПРИКАЗКИ ЗА СТАРАТА КОСТЕНУРКА !!!!!ИМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ - ПРАВ СИ !!Но от това УЗАКОНЕНО крадене се получава нещо, което не е създаване на реален БВП, а увеличаване на БАНКОВЕТЕ ВЛОГОВЕ които са със знак минус в баланса на БАНКИТЕ .За да не ГРЪМНЕ финансовата система поради липсата на кредитиране , ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ВКАРВАТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА В СХЕМАТА НА ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ , като с някакви мероприятия от рода на смяна па плочки и санирания на блокове загробват с бъдещи плащания на по високи данъци всеки един от нас ! Не коментирам как това БЕЗУМИЕ води след себе си включването на ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ПАРИ , чиято маса само за последните четилри години е нараснала с 65 % !!!!!!СРИВА НА ТАЗИ НЕПАЗАРНА СИСТЕМА НА ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ НА БЕЗУМНИ ПРОЕКТИ като този за "РАЗКАЗВАНЕ ПРИКАЗКИ ЗА СТАРАТА КОСТЕНУРКА" Е НЕИЗБЕЖЕН !!Така , че който иска може да се върне в България. Въпорса е дали ще му дадат да прави проекти и получава пари за РАЗКАЗВАНЕ НА ПРИКАЗКИ ЗА СТАРИЯ ИМИГРАНТ ЗАВЪРНАЛ СЕ В ЕДНА НЕПОЗНАТА И ЧУЖДА ЗА НЕГО СТРАНА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 9
крас
преди 5 години
КОЙ ПОРЪЧА И КОЙ ПЛАТИ ЗА ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА?Статията ива рекламен характер подхранващ илюзията , че в България всичко е наред , а всъшност проблема с който се сблъсква всеки завърнал се обратно в РОДИНАТА е един и същ - ОГРОМНА БЮРОКРАЦИЯ ИЗСМУКВАЩА ЖИЗНЕНИЯ КАПИТАЛ И ВИСЯЩА КАТО ВОДЕНИЧЕН КАМЪК на останалите тук нискоквалифицирани кадри. Над 2 милиарда лева бяха ПРОПИЛЕНИ за въвеждане на ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ!!!РЕЗУЛТАТА - близо 500 000 държавни чиновници на които БЮДЖЕТА плаща не само ЗАПЛАТИ , но и ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ !!!КОЙ Е ЛУД ДА СЕ ВЪРНЕ И ХРАНИ ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ , КОЕТО НЕ РАЖДА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПРЕСТЪПНОСТ И КОРУПЦИЯ.Виждате ли някой който да е готов да въведе това ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА, и лиши от питателната среда стотици хиляди държавни чиновници заемащи позиции и получаващи ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ ?!! НЯМА ТАКИВА ПАРТИИ И ФИГУРИ. За съжаление с това партийно строителство се стигна до една от формите на ОБЩЕСТВО ИЗГРАДЕНО ОТ ФИГУРИ ТОТАЛНО НЕКОМПЕТЕНТНИ И БЕЗУМНИ В РЕШАНИЯТА СИ!Вижте само какви закони се "ТВОРЯТ" и как в основата им стои идеята да бъде нахранена тази ОГРОМНА ПАРАЗИТИРАЩА МАСА от ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ голяма част от които дори не знаят какво правят , а други пак работят в препокриващи се структури!!!ТОВА ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 26
Sakamano
преди 5 години
Аз мисля, че България си е добро място за живеене. Стига да не си от бaлaмите, дето разчитат на една заплата да ги храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 6
mick
преди 5 години
Семействата с деца няма да се върнат. А другите - ами зависи.. Имам приятел който работи на корабите.. та когато му се роди син.. неше се замислил да спира с плаванията. Точно няколко дена беше това замисляне. Стандартът на живот е важно нещо - и веднъж човек свикне ли.. трудно се отказва от хубавото. Когато си свикнал всичко да ти е подредено.. връщайки се в България изживяваш шок и бързо бързо се връщаш на подреденото място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 14
Frosty
преди 5 години
Ха-ха-ха, лъжи и измислици. Никой от чужбина изобщо не мисли да се връща в тоталитарната *** на Боко и *** за да работи за 700-1000 лева на месец, от които след всевъзможните данъци и такси остават чисти по-малко 200-300 лева.С увеличаването на данъчната тежест върху населението все повече квалифицирани и работоспособни българи ще емигрират в чужбина, далеч от тоталитарното управление на тиквата и калинките му.В момента на трима работещи се падат по 2-*** пенсионери + 1 дете до 18 години, които да издържат.Положението в България върви от зле на по-зле, дори някой емигрант да направи грешката да се върне, след много кратко време ще се изнесе обратно в чужбина като види с очите си каква е реалността в боковата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 54
s3
преди 5 години
Браво за добрата статия, добре е българите в чужбина да разберат, че положението в Бълагрия се подобрява значително, отдавна сме изпреварили Румъния, както показа доклада миналата седмица. Време е хората да помислят и да се върнат да работят унас, защото у нас има глад за работна ръка, особено квалифицирана и обучена. Така, подкрепяни от патриотизма си, всички ще работим за развитието на държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 16
studioaa
преди 5 години
Спроред мен тези данни са си чиста спекулация и фалшиви новини. Например ако един един роден IT специалист годишно произвежда средно около 60 хил. лв, от които половината прибира като заплата да се произведат 2.54 млрд. лева ще са нужни около 50 хил. елитни програмисти у нас. Това са си чисти морки сънища и броят на такива специалисти у нас едва ли е повече 2-3 хил. или 20 пъти по-малко от нужното за да се постигнат фалшивите проходи от статията. Дори наскоро една родна фирма беше продадена за 30 млн. $, а в нея роботят поне 250 програмисти. Тази цена показва, че фирма с 300-350 служители произвежда около 3 млн. $ печалба годишно или по 8 хил. $ печалба на нает служител годишно. Това е страшно ниска добавена стойност и тя доказва, че родният IT сектор е гола вода точно както останалите сектори от икономиката ни и факта, че хората заети в него вземат по 500-800 лв повече на месец не ги прави богати както твърди статията. Но фабриката на за фалшиви новини има нужда да изобретява нови и нови лъжи, с които да оправдава надуването на имотите в големите ни градове. Купувайте, че не останаха защото 100 програмисти чакат на опашката да си купят имотката за 10000 евро на крадват и продавачът е много щедър като ви продава само 2000 на квадрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 15
nkavrakov1982
преди 5 години
Стига сте лъгали хората дето емигрираха. В ИТ индустрията заплатите са високи. Но и там тинята е голяма. Масово се наемат хора през външни агенции с цел бързо да бъдат освободени ако се наложи. И там има преструктурирания и шуробаджанащина в големи размери. Хората бягат от България заради комплексни причини. И като се върнат в България, какво ще им кажете като им се наложи да посетят болница, в която на тях гледат като на парче месо? Какво ще обясните на емигрантите когато ги сгазят и убият на място на пешеходната пътека или няма място за децата им в детските градини и училищата? Никой не бяга от добро. Статията е подвеждаща. Родина и държава са две различни понятия. Хората бягат панически от държавата България, а всеки си обича Родината. Не се лъжете по захаросаните приказки за заплатите в ИТ сферата, защото това е само един сегмент от икономиката и в ИТ индустрията масово всички фирми са аутсорс, и така са структурирани *** при най малкия полъх на влошаване на икономиката могат да се изнесат от днес за утре и после увисвате, защото останалата част от икономиката на България е тотал щета. За качеството на храните в България и цените им какво ще предложите на емигрантите? Само внос 3 то качество, нулев контрол над БГ производителите, и скъпи горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още