fallback

Р. Радев: Разделянето на осигуровките поравно ще върне работници от чужбина

Бизнесът ще компенсира с увеличение на заплатите, увери председателят на Българската стопанска камара

10:52 | 23.01.19 г. 7

Предложението за разделяне на осигуровките поравно между работодател и работник не е прехвърляне на тежестта, а гаранция за връщане на работна ръка от чужбина. Това е мнението на председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, изказано в ефира на БНТ.

"В момента работникът е най-фаворизиран. Заплатите нарастват периодично, а нито една фирма не е постигнала подобен ръст, както този на трудовите възнаграждения", каза той.

Поводът за коментара му е предложението на основните работодателски организации финансовата тежест да е еднаква за двете страни, което беше представено вчера.

В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като работодателите плащат по-голямата част.

Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори.

Предстои предложението за осигурителна и данъчна реформа да бъде обсъдено със социалните партньори. На такова обсъждане подлежи и искането на работодателите да се отмени задължението на работодателя да изплаща първите три дни болничен.

Радосвет Радев смята, че държавата спъва бизнеса в България по всички параметри и така гони чуждите инвеститори.

“Средата за бизнес е много компонентна и това са едни от най-досадните проблеми между държавата и бизнеса”, заяви той.

По думите му сега е най-подходящият момент частният бизнес, нуждаещ се от кадри, да намери такива, а държавата да съкрати част от разходите си, особено с увеличението на възнагражденията.

Радев е убеден, че дигитализацията на процесите се случва бавно, около 6,7% за страната, но това е и средният процент за ЕС. В същото време дигитализацията е важна част за държавите, които се конкурират за инвеститори.

“За конкурентоспособността на България като инвестиционна дестинация това е важно, защото вече на много места това е аргумент да инвестираме или не. Зад цифровизацията се гарантира и транспарентност, теоретичен модел на по-малка корумпираност, и тези неща, като обработване на документите, имат значение”, посочи председателят на Българската стопанска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
fallback