IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 3,7% през 2019 г.

Годишната инфлация ще се ускори слабо в края на годината и ще достигне 2,6%, прогнозира централната банка

18:29 | 20.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки и услуги ще се забави, пише във втория брой на Икономически преглед на БНБ, публикуван днес от Централната банка. Данните за икономиката на страната в него са към 24 юни тази година.

Забавянето на външното търсене на наши стоки е поради продължаващото отслабване на растежа на световната търговия, повишената несигурност, свързана с международните външнотърговски конфликти и Brexit, неблагоприятната икономическа ситуация в Турция, както и поради очакванията за забавяне на икономическия растеж в Румъния и в някои страни от Еврозоната, посочват от БНБ.

С изчерпването на негативния принос на Турция БНБ прогнозира растежа на външното търсене на български стоки и услуги да се ускори през 2020 - 2021 г.

За периода 2019 - 2021 г. експертите на Централната банка очакват цената на петролните продукти в долари да се понижи спрямо 2018 г., докато цените на неенергийните продукти в долари първоначално да се понижат през 2019 г., но впоследствие да се повишат през 2020 г. и 2021 г.

БНБ прогнозира, че през 2019 г. темпът на нарастване на реалния БВП на България да се ускори спрямо 2018 г. и ще възлезе на 3,7 на сто. За периода 2020-2021 г. БНБ очаква растежът на реалния БВП да се забави плавно спрямо 2019 г. и да достигне 3,4 на сто през последната година на прогнозния хоризонт.

Годишната инфлация, чиято динамика до голяма степен се влияе от международните цени на петрола и храните в евро, се очаква да се ускори слабо в края на 2019 г., възлизайки на 2,6 на сто, след което да се забави и да остане на нива близо до 2 процента до края на прогнозния хоризонт.

Рисковете за макроикономическата прогноза клонят към реализиране на по-слаб растеж на реалния БВП и произтичат най-вече от външната среда, където има рискове от по-слабо от прогнозираното нарастване на търсенето на български стоки и услуги. Вътрешен фактор, който създава несигурност за реализиране на прогнозата, е динамиката на съфинансираните от ЕС и от националния бюджет публични инвестиции.

Рисковете пред реализирането на прогнозата за инфлацията произтичат най-вече от възможността за по-висока цена при енергийните продукти и при базисните компоненти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Анализът е "Карай, лаф да става". Икономически преглед на БНБ, публикуван днес (20 август) от Централната банка. Данните за икономиката на страната в него са към 24 юни тази година. Оттогава досега се случват доста неблагоприятни неща - спад в туризма, АЧС, неособена активност и т.н. Има и обяснение:"Забавянето на външното търсене на наши стоки е поради продължаващото отслабване на растежа на световната търговия, повишената несигурност, свързана с международните външнотърговски конфликти и Brexit, неблагоприятната икономическа ситуация в Турция, както и поради очакванията за забавяне на икономическия растеж в Румъния и в някои страни от Еврозоната, посочват от БНБ." Като през последните години растежйт в Румъния беше 7% срещу нашия 3.1%, какво спечелихме ние? Двете страни тръгнаха от едно и също равнище при влизането си в ЕС, а сега Румъния имат индекс на БВП на човек от населението 63 при 49 за България. ХАЙДЕ НАПРАВЕТЕ анализ откъде идва това! НЯМА полза да го криете. Няма да обидите чувствата на Борисов, като кажете, че Румъния обърна внимание на съдебна система и корупция, а ние сме "ПЪРВЕНЦИ" в ЕС, надменно ги игнорираме и продължаваме да КОПАМЕ надолу. Последна изцепка - кандидатурата на политика-полицай с налудничава концепция ГЕШЕФТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още