fallback

Какви са възможностите за пълно електрифициране пред обществения транспорт?

България има много добри възможности за развитие на електромобилността, прогнозира бившият служебен министър на околната среда Юлиан Попов

17:10 | 16.09.19 г.

Възможностите на България за развитие на електромобилността са много добри. Общественият транспорт в страната може да се електрифицира почти напълно сравнително лесно, процесът със замяната на личните автомобили ще е малко по-бавен. Това прогнозира по Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда.

„У нас има много добри възможности и за развитие на производство в сектора на електромобилността“, убеден е Попов и добави, че България вече е един от играчите в сферата на електрическите велосипеди в Европа.

Той определи като фантастични опциите на София за създаване на модерна мобилност.

Сред предимствата на града той посочи 50-процентния дял от обществения транспорт, който вече е електрифициран. Юлиан Попов смята, че това е предпоставка за много реалистична стратегия за пълната му електрификация.

„В същото време в София има много паркове и природни дадености, които да създадат една много добра зелена мобилна инфраструктура“, отбеляза Попов.

По думите на експерта условията за използване на електрически тротинетки в България трябва да са динамични заради неясното им бъдеще.

„Трябва да си дадем сметка, че както те (електрическите тротинетки) се появиха и заляха пазара за две години, така в следващите две-три или пет години в резултат на новите технологии – за електрификация, за компактност на транспорта, този тип транспорт може да се промени още повече“, убеден е Юлиан Попов.

Повече от разговора в студиото на Bloomberg TV Bulgaria вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
fallback