IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможностите за пълно електрифициране пред обществения транспорт?

България има много добри възможности за развитие на електромобилността, прогнозира бившият служебен министър на околната среда Юлиан Попов

17:10 | 16.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възможностите на България за развитие на електромобилността са много добри. Общественият транспорт в страната може да се електрифицира почти напълно сравнително лесно, процесът със замяната на личните автомобили ще е малко по-бавен. Това прогнозира по Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда.

„У нас има много добри възможности и за развитие на производство в сектора на електромобилността“, убеден е Попов и добави, че България вече е един от играчите в сферата на електрическите велосипеди в Европа.

Той определи като фантастични опциите на София за създаване на модерна мобилност.

Сред предимствата на града той посочи 50-процентния дял от обществения транспорт, който вече е електрифициран. Юлиан Попов смята, че това е предпоставка за много реалистична стратегия за пълната му електрификация.

„В същото време в София има много паркове и природни дадености, които да създадат една много добра зелена мобилна инфраструктура“, отбеляза Попов.

По думите на експерта условията за използване на електрически тротинетки в България трябва да са динамични заради неясното им бъдеще.

„Трябва да си дадем сметка, че както те (електрическите тротинетки) се появиха и заляха пазара за две години, така в следващите две-три или пет години в резултат на новите технологии – за електрификация, за компактност на транспорта, този тип транспорт може да се промени още повече“, убеден е Юлиан Попов.

Повече от разговора в студиото на Bloomberg TV Bulgaria вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още