fallback

Управлението на електрическите тротинетки – само с книжка и задължително с каска

Скутерите ще се движат по велосипедни алеи, но скоростта не трябва да превишава 25 км/ч

20:01 | 20.09.19 г. 4

Министърът на вътрешните работи съобщи от парламентарната трибуна, че „водачите на тротинетки задължително трябва да са с каска и книжка“. В същото време на страницата на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" е качен проект за обществено обсъждане за изменение на Закона за движението по пътищата, в който такива изисквания не са залегнали. Това становище изпрати до медиите д-р инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

“Липсата на координация между институциите създава хаос и ни превръща в шизофренна държава. Институтът за пътна безопасност настоява премиерът Бойко Борисов да извика отговорните министри и да изясни на кого да вярваме”, посочи той.

“МВР е готово с предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на електрически тротинетки. След предвидени работни срещи е изработен проект, който е в процес на обсъждане с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, обяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му предложенията са в няколко насоки, но основните предвиждат право да управляват тротинетките да имат само хора, навършили 16 години и притежаващи една от категориите, изброени в Закона за движението по пътищата.

„От МВР отчитаме тенденциите при електрическите превозни средства и тяхната популярност в България и други европейски страни. Без съмнение липсата на ясни правила при използването на електрически скутери е съществен фактор и предпоставка за настъпването на транспортни произшествия“, обясни Маринов.

Предложенията предвиждат още тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по облеклото. Освен това те ще трябва да се движат само по велоалеите, а когато няма такива – възможно най-вдясно в платното за движение. На общините се дава право да определят и допълнителни зони, в които да забраняват тяхното движение. За скутерите ще е забранено да се предвижват по пътища и улици, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч, а самите те не трябва да превишават скорост от 25 км/ч.

Обсъжда се и възможността за въвеждане на режим за регистрация на по-големите електрически скутери.

„В МВР сме за правно регламентиране на този вид нови моторни средства, но не сме против развитието на екологичния транспорт. Подкрепям бъдещето, което вече е пряко свързано с електрическите двигатели, щадящи околната среда“, посочи Младен Маринов.

Investor.bg припомня, че според неофициална информация в България към момента има около 60 хиляди електрически тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им навлизане в големите градове. В тази връзка е изключително важно регламентирането на основни правила за безопасност да се случи в максимално кратки срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
fallback