fallback

Муравей Радев: Валутният борд е непробиваем

Не е важно с колко ще влезем и с колко ще престоим в чакалнята, важно е с колко ще влезем в еврозоната, категоричен е експертът

09:47 | 07.02.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Валутният борд е непробиваем. Българите не е нужно да обръщат левовете си в евро. Това каза в ефира на bTV бившият финансов министър Муравей Радев по повод промените в Закона за БНБ във връзка се евентуалното членство на България във валутно-курсовия механизъм ERM II.

Припомняме, че вчера без никакви дебати депутатите приеха окончателно текст, според който други държави ще могат да искат промяна на валутния курс на лева към еврото. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото и тя не е нова. Различното в случая с България е, че освен факта, че страната ни има валутен борд, фиксираният курс на лева към еврото е записан и в закон - в Закона за БНБ.

По презумция изискванията за членство в ERM II и оттам в Банковия съюз и еврозоната са писани за държави с плаващ курс. Много важно уточнение е, че миналата седмица Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото. 

"Всяка валута, която ще се смени с евро, престоява, за да докаже своята стабилност. Валутата се наблюдава поне 2 години, в които курсът ще плава с 15%, може да се премахне, ако надскочи тези проценти", обясни Муравей Радев. Той подчерта, че промяната може да стане само с пълен консенсус и е нужно съгласието на българските представители

Според него в момента левът е по-стабилен от еврото и е подценен – би трябвало да се търгува за 1,70-1,80 лв. за едно евро.

„Не е важно с колко ще влезем и с колко ще престоим в чакалнята, важно е с колко ще влезем в еврозоната – тогава да не си обезценим лева”, подчерта бившият финансов министър. По думите му страната ни трябва да настоява да свали и да върже лева с курс 1,7-1,8 към 1 евро. “Тогава българските спестявания ще се увеличат“, коментира още Муравей Радев.

Той подчерта, че докато страната ни е в „чакалнята“ на еврозоната, могат да се сменят няколко правителства и призова хората да гласуват внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
fallback