Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България ще се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс

Депутатите приеха решението след консултации на финансовия министър с политическите сили

България ще се откаже от еврото, ако не договори влизане при сегашния курс

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още по темата
Народно събрание реши България да не участва в ERM II при различен централен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Проектът на решение е подписан от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“, съобщи Агенция „Фокус“. Решението е окончателно и не е свързано с мерките за банковия съюз. 

След консултации на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните групи като извънредна точка в пленарното заседание  народните представители от 44-ото Народно събрание гласуваха централния курс на лева към еврото, при който страната ни за влезе в преговори за еврозоната да остане непроменен.

„За“ проекта на решение гласуваха 140 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 66, с което то беше прието.

Още по темата

Проектът на решение предвижда при договаряне на централен курс на лева към еврото съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 г., министърът на финансите и управителят на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1,95583 лева за 1 евро.

С проекта се посочва още, че България не участва в Механизма на обменните курсове (ERM II) при централен курс между еврото и лева, различен от централния курс 1,95583 лв. за 1 евро.

Депутатите отхвърлиха предложението на Александър Сабанов настоящото решение да се променя само с две трети мнозинство. „За“ него гласуваха 45 народни представители, „против“ – 9 и „въздържали се“ – 87.

До споровете се стигна след тихомълком предложената поправка, засягаща закования в закон фиксиран курс на лева. Промените са технически и поискани от ЕЦБ и Европейската комисия в хода на напредващите преговори за влизане на България във валутния механизъм ERM II. След ескалирането на темата през уикенда финансовото министерство и БНБ пуснаха координирано прессъобщения в неделя, а през седмицата на годишната среща на бизнеса с правителството Владислав Горанов и гуверньорът на БНБ Димитър Радев лично декларираха ангажимента, че България ще влезе в ERM II и в еврозоната с този курс или въобще няма да влезе.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (29)

   1| 2| 3    
1
 
4
 
29
Ivan N. до: Вся власть Советам!
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Никой от големите в ЕС не иска държава членка, която и да било тя, да бъде поставена в условията на инфлация, камо ли хиперинфлация. Това на първо място би означавало лоша реклама и общо взето невъзможност ЕС да се справи даже с елементарни вътрешни процеси. Според мен цялата сага има за цел да НЕ влезем в Еврозоната, защото представете си какво би станало, ако ЕЦБ реши да направи една проверка на някоя от нашите калинчести банки в последствие (недай си боже това да е ББР). Та, в момента на мутрите си им е много добре да си правят каквото искат и цялото фиаско беше с идея това да остане непроменено.
0
 
7
 
28
преди 1 месец
Докато не намерите някакъв достоверен и обективен източник това си остава лично мнение на познатите Ви, които според Вас не работят като общи работници по строежите в Германия.
5
 
0
 
27
юрист до: Вся власть Советам!
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Източникът са мои познати от Германия, които, както правилно се досещате, не работят като общи работници по строежите в Германия...
1
 
5
 
26
преди 1 месец
"Нека се знае и друго- от поне 5 години германия счита, че българският лев е надценен."

Би ли посочил източникът на тази информация?
4
 
5
 
25
преди 1 месец
Лелелеле, какви глупости дрънкаш, не е истина. Я посочи "Валутен борд" от преди двеста години, учнико необразован?

Е аз ще ти кажа, всяка стокова валута е "валутен борд". И освен това, илитерате жалък, всяка парична система ползваща стокова валута е 100% обезпечена.

И всяка вечер да палиш свещица за демокрацията. Само благодарение на нея тъпунгeрите намерихте поле за изява.

Още от Бюджет и финанси
Някои банки вече намаляват процента на финансиране при кредити