IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Когато си в еврозоната, не може да си от държавите на втора скорост

Горанов да събере управителя на БНБ, Менда Стоянова, както и другите партии, за да се вземе решение относно „всички страхове, които опозицията насажда“

11:33 | 29.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Когато си в еврозоната, не може да си от държавите на втора скорост. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред министрите си малко преди началото на правителственото заседание, предаде БНТ.

"В общото европейско семейство, общите финанси, кой колко харчи, защо, всички искат да знаят в общия банков съюз какво е положението на българските банки. Това е целта. Чудовищни неща чух", каза Борисов.

Той е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да покани управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, както другите партии, за да се вземе единно решение относно „всички страхове, които се опитват от опозицията да насаждат“.

"За да не кажат, че двама души – Горанов и управителят на БНБ Радев, само биха могли да вземат подобно решение", обясни Борисов.

Припомняме, че относно внесените в парламента поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, вчера и Борисов, и Горанов, и Радев увериха, че валутният борд в страната не е застрашен, а България ще стане част от ERM II само и единствено, ако се запази сегашният курс на лева към еврото. 

„Забранявам да се месите и да коментирате конфликтите между другите институции“, каза още премиерът по повод казуса с президента Румен Радев и прокуратура. „Могат да се опитат да кажат, че и ние сме страна. Ние не сме никаква страна, ние си гледаме нашата институция. Единственото, което съм реагирал е, че не съм отишъл на консултации, но не съм бил поканен, отиде Дончев. Ако някой си мисли, че може да ми кани министри, без да ме уведомява мен, това е тенденциозно и неправилно. Няма случай, когато президентът Радев да ми е поискал министри и да съм му отказал, но да не ме поканиш, а да ми викаш хората… По другите теми ние не участваме и не вземаме отношение по никакъв начин, не е наша работа, да ви е ясно“, каза Борисов.

Според него от БСП и ДПС оформят нова коалиция. Прекрасно знаем как управляваха при Орешарски. Така Бойко Борисов коментира вота на недоверие за водната криза в парламента днес, допълва Dnes.bg. Очаквано той беше отхвърлен.

Благодаря на двете формации в парламента, които подкрепиха правителството – Обединени патриоти и ГЕРБ, заяви още Борисов.

"Така че се захващайте за работа, да си довършите задачите", нареди той на министрите.

26 млн. лева ще струва тръбопроводът, който ще свързва София и Перник, но това е единственият начин да се докара в рамките на 30-40 дена допълнително вода, обясни Борисов. По думите му първите 20 км тръби пътуват и ще са налични до няколко дни.

Премиерът нареди "да се действа с пълни сили", а конкретно енергийният министър Теменужка Петкова лично да провери информация, че два ВЕЦ-а работят нерегламентирано нощно време. Ако е така, запечатваш и спираш, поръча още премиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Frosty
преди 4 години
НеудаЧниkът Борисов вече влезе в еврозоната и Шенген и почна "умнотии" да ръси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Като искаш да си в еврозоната ще започнеш да се возиш на градски транспорт, като в първата скорост, а не като мутре, в джип във втората скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
благодарение на тебе и ОПГ ГРОБ не само че не сме на една скорост с ЕЗ а сме даже на задна мър6о долna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
"В общото европейско семейство, общите финанси, кой колко харчи, защо, всички искат да знаят в общия банков съюз какво е положението на българските банки. Това е целта. "Оле-мале, жива да не бех. Ама за всички банки или гръцките, испанските, португалските и словенските са изключене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 4 години
оххх тиква, с тия изказвани се сещам за онова култово съчинение ... дето сме открили че цялата стара планина е от едно парче злато ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още