Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ: България е много близо до влизане в еврозоната

Или ще влезем в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезем изобщо, добавя финансовият министър Владислав Горанов

БНБ: България е много близо до влизане в еврозоната

Димитър Радев (вляво) и трима от министрите в кабинета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната. Това обяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от в. „Капитал“.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

Още по темата

„Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица“, коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. „Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Още по темата

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

„Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс“, увери финансовият министър. Той увери, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Горанов потвърди, че до края на април България ще се присъедини към "чакалнята на еврозоната" и банковия съюз. Ако не е този валутният курс, няма да влезем, подчерта той.

„Няма правилен начин да се проведе този дебат, особено когато е зареден с емоции, политическо противопоставяне и зареден със специфика и технологии. Начинът, по който стана, е единственият възможен и легален. И два месеца да стоеше върху сайта на някоя институция - нямаше да бъде по-малко чувствителен", каза Горанов.

Нищо друго няма да се случи, подчерта той. Според Владислав Горанов в момента страната се развива по-добре от много държави в Централна Европа. По думите му предизвикателствата пред бизнеса ще останат същите и през тази година, както и през 2019 г. „Лихвите не могат безкрайно да останат такива“, предупреди обаче той бизнеса и подчерта, че това трябва да бъде отбелязано и от банкерите.

Финансовият министър е оптимист по отношение на предстоящата икономическа криза,. Според него демографският фактор е предизвикателство, но той не може да бъде променен с фискални стимули. 

„Нито едно дете не трябва да се ражда заради икономически стимули“, категоричен е Горанов.

Освен това примерите на държавите, които са въвели такива стимули, показват, че няма особена промяна в демографската ситуация, твърди финансовият министър. Той добавя още, че данъчната политика не може да реши проблема с неравенствата и подчерта, че смяна на модела на облагане (по-специално отмяната на плоския данък) не седи на дневен ред пред кабинета. 

гледано: 4423   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
2
 
4
 
15
преди 1 година
Колкото го пуснаха в Шенген, толкова ще го пуснат и в еврозоната този мyxльо и неyдачник Бойко, и kрадливaтa му kорумпирана партия.Мога да уверя тъпиme му почитатели, че в календара с предстоящите събития на ЕЦБ няма нищо свързано нито с Мyxобойkо, нито с ЕРМ, нито с еврозона до края на 2020-та . https://***.ecb.europa.eu/press/cale.../index.en.html
3
 
3
 
14
преди 1 година
Не се залъгвайте, ако има далавера за Запада от правенето на пари от въздуха, там няма да ни пуснат!
2
 
3
 
13
Бидонойл до: съни(тя)
преди 1 година
Няма профилна снимка
Какви още гаранции искаш? Все едно ако влезе в текста на закона, после не могат да го прегласуват. 100% гаранции и Господ не дава.
1
 
11
 
12
преди 1 година
Нека министър Горанов и гуверньорът на БНБ Радев след клетвите си, че това ще е курсът лев-евро на приемане да го въплътят и в правния текст.В чл.29ти, където е посочен сегашния курс да добавят и курс на влизане.Просто след алинея 3та, която сега вкарват да допълнят и следваща.От клетви на приказки няма нужда!
2
 
11
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Влизането в ERM II задължава преостъпването на ОПЕРАТИВНИЯ КОНТРОЛ който в момента упражнява БНБ на ЕЦБ !!!!В Закона за БНБ ЛИПСВА такъв текст за такава промяна преодоляваща изискването на ЕЦБ. КАК ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ВНОСИТЕЛИТЕ НА ПРОЕКТА ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА ЗА БНБ ОЧАКВАТ ЕЦБ ДА СЕ СЪГЛАСИ С НАПРАВЕНАТА БЕЗСМИСЛЕНА ПОПРАВКА НА ЧЛ. 29 касаещ фиксирането на курса ЛЕВ/ЕВРО, когато не е осигурен оперативния контрол на ЕЦБ ?!!Кой ще осъществява оперативния контрол не само на банките , но и на валутния курс - БНБ ли както е в момента, или ЕЦБ която е поставила това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изискване?!!Нещата с ЕЦБ са тотално ЗАСРАНИ! Показа го липсващите средства за магистрала СТРУМА. Създаденият изкуствено проблем с "ВОДНАТА КРИЗА" също не умилостиви ЕЦБ , която не отпусна и цент на нашите ТАРИКАТИ. Намеси се и Кристалина Георгиева, която вече е договорила с ГОРАНОВ едни 11 милиарда лева /може и долари/ от МВФ , като претекст за отпускането им , НЕ Е ФИНАНСОВОТО НИ СЪСТОЯНИЕ /което е трагично/ А ВОДНАТА "КРИЗА" /която изобщо не съществува, а е умишлено създадена /С фейк новини, които ни заляха от медии и психо атаки за "липсваща" вода УМИШЛЕНО ИЗТОЧЕНА ДО ПОНОСИМ РАЗМЕР няма дълго да продължим да мамим нито ЕВРОПА /която тотално ни е отписала/ НИТО ПЪК ЯНКИТЕ КОИТО СА НИ ВЗЕЛИ НА РЪЧНО УПРАВЛИНИЕ. КРАДЛИВИЯТ НИ ЕЛИТ Е В КОЛАПС. ОЧАКВА ГО СЪДБАТА НА РУСКИТЕ МУ СЪБРАТЯ И В ЧАСТНОСТ ТАЗИ НА ДЕРИПАСКА.

Още от Бюджет и финанси
НАП проверява спортния тотализатор