Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ: България е много близо до влизане в еврозоната

Или ще влезем в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезем изобщо, добавя финансовият министър Владислав Горанов

БНБ: България е много близо до влизане в еврозоната

Димитър Радев (вляво) и трима от министрите в кабинета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната. Това обяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от в. „Капитал“.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

Още по темата

„Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица“, коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. „Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Още по темата

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

„Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс“, увери финансовият министър. Той увери, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Горанов потвърди, че до края на април България ще се присъедини към "чакалнята на еврозоната" и банковия съюз. Ако не е този валутният курс, няма да влезем, подчерта той.

„Няма правилен начин да се проведе този дебат, особено когато е зареден с емоции, политическо противопоставяне и зареден със специфика и технологии. Начинът, по който стана, е единственият възможен и легален. И два месеца да стоеше върху сайта на някоя институция - нямаше да бъде по-малко чувствителен", каза Горанов.

Нищо друго няма да се случи, подчерта той. Според Владислав Горанов в момента страната се развива по-добре от много държави в Централна Европа. По думите му предизвикателствата пред бизнеса ще останат същите и през тази година, както и през 2019 г. „Лихвите не могат безкрайно да останат такива“, предупреди обаче той бизнеса и подчерта, че това трябва да бъде отбелязано и от банкерите.

Финансовият министър е оптимист по отношение на предстоящата икономическа криза,. Според него демографският фактор е предизвикателство, но той не може да бъде променен с фискални стимули. 

„Нито едно дете не трябва да се ражда заради икономически стимули“, категоричен е Горанов.

Освен това примерите на държавите, които са въвели такива стимули, показват, че няма особена промяна в демографската ситуация, твърди финансовият министър. Той добавя още, че данъчната политика не може да реши проблема с неравенствата и подчерта, че смяна на модела на облагане (по-специално отмяната на плоския данък) не седи на дневен ред пред кабинета. 

гледано: 1821   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
5
 
16
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"....Или ще влезем в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезем изобщо, добавя финансовият министър Владислав Горанов..." Тези думи нямат никаква политическа, икономическа, финансова и правна тежест. Запознах се обстойно със съдържанието на 2та документа, визирани в предлагани в ал.3 на чл.29 от ЗБНБ и установих следното:
1. В нито един от 2та документа не е предоставена юридическата възможност държавата- кандидат за еврозоната, да има юридическото право да не зачете исканията на другите държави от еврозоната за преразглеждане на централният й курс, да преодолее техните искания, и да остане в сила курса, който тя е определила. Напротив- навсякъде в документите ясно се подчертава, че групата държави имат юридическото право да поискат преразглеждане на курса, като това дори не е предоставено като някаква допълнителна възможност- напр. при техни съмнения или колебания, а като основен етап от цялата процедура.
2. Р.България не притежава никаква юридическа защита, достигайки в процедурно отношение етапа на чл.17 пар. 1 от СПОРАЗУМЕНИЕ от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и националните централни банки на държавите-членки извън Еурозоната за определяне на процедурите за работа на Механизма на обменните курсове в третия етап от Икономическия и паричен съюз (2006/C 73/08). В този етап от целия процес, тя няма никакъв реален глас за запазване на курса си непроменен.
3. След въвеждането на това изменение на чл.29 от ЗБНБ и при липса на последващи алинеи, в които ясно да се каже, че групата държави от еврозоната не могат да налагат на Р. България такова "преразглеждане" на централният й курс, което на практика би сринало действието на валутният борд, то де юре България остава без правна защита по време на цялото си "кандидатстване" за членство в еврозоната и предава 100% от фискалният си суверенитет на въпросната група държави, при това- без да е достигнала крайният етап на конвертиране на бг. лев в евро. В замяна обаче тя не получава абсолютно нищо като позитив и сама се лишава и от правна защита на държавните си интереси.
Следователно- думите от цитата могат да имат правна стойност само в един случай- ако в чл.29 от ЗБНБ бъде добавена нова алинея- напр. ал.4, която ясно да заявява, че Р.България има право да се оттегли от участие в този механизъм по всяко време на кандидатстването си или в случай, че група държави от еврозоната искат преразглеждане на централният ни курс и неговата промяна, която не съвпада с курса лев- евро, с който България е започнала участието си в процедурата.
2
 
4
 
15
преди 2 месеца
Колкото го пуснаха в Шенген, толкова ще го пуснат и в еврозоната този мyxльо и неyдачник Бойко, и kрадливaтa му kорумпирана партия.
Мога да уверя тъпиme му почитатели, че в календара с предстоящите събития на ЕЦБ няма нищо свързано нито с Мyxобойkо, нито с ЕРМ, нито с еврозона до края на 2020-та .

https://www.ecb.europa.eu/press/cale.../index.en.html
3
 
3
 
14
преди 2 месеца
Не се залъгвайте, ако има далавера за Запада от правенето на пари от въздуха, там няма да ни пуснат!
2
 
3
 
13
Бидонойл до: съни(тя)
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какви още гаранции искаш? Все едно ако влезе в текста на закона, после не могат да го прегласуват. 100% гаранции и Господ не дава.
1
 
11
 
12
преди 2 месеца
Нека министър Горанов и гуверньорът на БНБ Радев след клетвите си, че това ще е курсът лев-евро на приемане да го въплътят и в правния текст.
В чл.29ти, където е посочен сегашния курс да добавят и курс на влизане.
Просто след алинея 3та, която сега вкарват да допълнят и следваща.
От клетви на приказки няма нужда!

Още от Бюджет и финанси
Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за сделката с лошите вземания