IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: България е много близо до влизане в еврозоната

Или ще влезем в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезем изобщо, добавя финансовият министър Владислав Горанов

11:05 | 28.01.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димитър Радев (вляво) и трима от министрите в кабинета. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Димитър Радев (вляво) и трима от министрите в кабинета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната. Това обяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от в. „Капитал“.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

„Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица“, коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. „Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

„Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс“, увери финансовият министър. Той увери, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Горанов потвърди, че до края на април България ще се присъедини към "чакалнята на еврозоната" и банковия съюз. Ако не е този валутният курс, няма да влезем, подчерта той.

„Няма правилен начин да се проведе този дебат, особено когато е зареден с емоции, политическо противопоставяне и зареден със специфика и технологии. Начинът, по който стана, е единственият възможен и легален. И два месеца да стоеше върху сайта на някоя институция - нямаше да бъде по-малко чувствителен", каза Горанов.

Нищо друго няма да се случи, подчерта той. Според Владислав Горанов в момента страната се развива по-добре от много държави в Централна Европа. По думите му предизвикателствата пред бизнеса ще останат същите и през тази година, както и през 2019 г. „Лихвите не могат безкрайно да останат такива“, предупреди обаче той бизнеса и подчерта, че това трябва да бъде отбелязано и от банкерите.

Финансовият министър е оптимист по отношение на предстоящата икономическа криза,. Според него демографският фактор е предизвикателство, но той не може да бъде променен с фискални стимули. 

„Нито едно дете не трябва да се ражда заради икономически стимули“, категоричен е Горанов.

Освен това примерите на държавите, които са въвели такива стимули, показват, че няма особена промяна в демографската ситуация, твърди финансовият министър. Той добавя още, че данъчната политика не може да реши проблема с неравенствата и подчерта, че смяна на модела на облагане (по-специално отмяната на плоския данък) не седи на дневен ред пред кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Финансовият министър е оптимист по отношение на предстоящата икономическа криза,. ...Хаха... Ми то за некои си е празник, или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - един умира, друг му го навира... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Много странно, 20 години русофили, комунисти и прочие *** плюеха срещу валутния борд, а сега като матросов са готови да скочат на амбразурата и да го бранят.И защо постоянно се говори за девалвация? Защо не за ревалвация?Вярно е че при девалвация спестяванията ще намалеят. Не виждам защо някой европейски политик би искал държава със 100% от населението мразещо еврото и съответно съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
Mirilai-lai
преди 4 години
ние ще влезем с текущия курс, но при какъв курс ще излезем.....какви са гаранциите, че няма да му се поплува докато е там....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
"Според него демографският фактор е предизвикателство, но той не може да бъде променен с фискални стимули. "И какви ще са тези "фискални стимули"? Ергенския данък ли ще връщате за да ги финансирате или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Пичове защо тогава сменяте член 29 от закона за БНБ след като твърдите, че влизаме с този курс?? Стига с тия изтъркани обяснения, че това било изисквано от ЕЦБ. Вие винаги може да преговаряте първо с европейците, а после да правите законодателни промени за влизане в ERM II щом не сте сигурни дали искате да влизате. А какво ще стане ако българите разберат, че левът е надценен според ЕЦБ, бордът ще издържи ли след такава новина??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още