IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Вотът на недоверие е на обществото – кризата е екзистенциална

Ще имам много по-високо доверие в правителството, ако водещата цел на неговата дейност е не "доизбутване" на мандата, а благосъстоянието на гражданите, посочи президентът

15:50 | 28.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вотът на недоверие е продължение на дневния ред на обществото – кризата е екзистенциална. За това предупреди президентът Румен Радев в отчета си за третата година от мандата си на Дондуков №2, ден преди той да бъде гласуван в пленарна зала. Държавният глава определи вота на недоверие като един нормален парламентарен механизъм.

„Тове е най-силният инструмент в ръцете на една опозиция. По-особеното на този вот е, че той е естествено продължение на дневния ред на обществото. Кризата е изключително дълбока, кризата е екзистенциална", заяви Радев, цитиран от Агенция „Фокус". „Решението е в ръцете на българския парламент. Тук всеки народен представител трябва да изрази своята воля в зависимост и от обществения интерес или от партийната дисциплина“, допълни държавния глава.

На въпрос има ли доверие като държавен глава в правителството, Румен Радев обяви: „При всички положения ще имам много по-високо доверие в българското правителство, ако водещата цел на неговата дейност е не „доизбутване" на мандата, а благосъстоянието на българските граждани”.

Целта Шенген

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира факта, че България все още е извън Шенгенското пространство. По думите ѝ това е емблема на двойния стандарт в Европа. „Кампанията за евроизборите не даде българския отговор за развитието на Съюза, нито за това какви щебъдат българските позиции, които ще защитаваме по особено важни за страната ни въпроси”, подчерта тя.

Йотова е убедена, че започналият, но не завършен процес на отмяна на мониторинга е още едно доказателство в тази посока. “Трябва да сме особено внимателни при прилагането на критериите на прилагания общоевропейски механизъм за върховенството на закона“, каза още вицепрезидентът и заяви, че това отпадане не бива да се обвързва с този нов механизъм.

Илиана Йотова отчете, че не сме уточнили като държава стратегията си против Европа на две скорости. „Този път е редно да помислим за малките общини, за селата, които имат голяма необходимост от европейско финансиране“, допълни тя.

Продължение на темата

Президентът не е търсил контакт с главния прокурор и е убеден, че не е вършил нищо нередно. Така обобщи думите на Румен Радев БТА.

„Очаквам неговите мотиви, на ход в момента е Конституционният съд. Нямам идея за конкретен случай, защото съм убеден, че не съм вършил нищо нередно, заяви държавният глава.

Румен Радев е категоричен, че България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква намеса в националната си сигурност. Повод за коментара е ескалацията по т.нар. шпионски скандали от последната седмица.

От думите му става ясно, че за всяка такава дейност трябва да има събрани ясни и безспорни доказателства. Президентът е на мнение, че действията по този въпрос не трябва да се превръщат в "телевизионно реалити", защото дипломацията е чувствителна материя и ефективността трябва да бъде водеща пред ефектността.

За отношенията между Русия и България Радев каза, че развитието им в момента има две страни. Едната е по чисто дипломатическа линия и се очаква да има реципрочност на действията и вероятно двама български дипломати ще бъдат изгонени.

„От друга страна България и Русия имат общи интереси от по-голяма сигурност в региона, от развитие на двустранните отношения на здрава прагматична основа”, смята Радев. Той се надява т.нар. шпионски скандали да не навредят на отношенията, защото България вече е вложила значителни средства в газопровода „Балкански поток".

Държавният глава също така потвърди, че има покана от руския президент Владимир Путин да присъства на парада за 9 май в Москва, но още не е отговорил и не иска да спекулира преди да изпрати отговора си.

„Изобщо в момента в дневния ред не влиза дебат и обмисляне на втори мандат", посочи президентът, попитан дали обмисля да се кандидатира. Той добави, че оставя темата като добра почва за спекулации в социологически агенции и експертни коментари.

Промените в Закона за хазарта

„Българската Конституция е най-голямото демократично завоевание от зората на прехода и към промените в нея трябва да се отнасяме изключително внимателно. Но след 30 години преход и дълбоки социално-икономически и политически сътресения днес трябва да търсим отговор на въпроса – не допуска ли тази Конституция възможности за противоречив прочит и най-вече успяхме ли а постигнем заложения в Конституцията политически проект за изграждане на демократична правова и социална държава. Защото днес сме свидетели на съвсем друг резултат. Този дебат, който водим в момента за промяна на Конституцията, според мен е тест не само за юридическата общност", каза президентът, запитан за позицията му за предстоящите промени в Закона за хазарта.

„Той е тест за зрелостта на нашата политическа система и на обществото ни за нашето бъдеще. Естествено е, че този дебат, неговата същност, накрая ще се проведе в българския парламент, където ще се вземат и решенията за подобряване на внесените промени”, коменитра още Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
То си има вътрешно съревнование кой е по- *** - ing5rov или дядя Вова. И двамата са много сериозни кандидати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
То си има вътрешно съревнование кой е по- *** - ing5rov или дядя Вова. И двамата са много сериозни кандидати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
като те чета по някога си мисля че Тиквата ти плаща .... въпреки че знам че си *** безплатно и никой не ти плаща ... но изказванията ти някак си са в тази посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
"доизбутването" на мандата , за съжаление ще е свързано с още не се знае колко "гейтове" и сделки като тая за Ф16 ... така е в американската колония !Един пееше в ранната "демокрация" , че искал да е негърр в щата Алабама ... е сбъднА му се мечтата и без да оди в Алабама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още