IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, не забравяй Аржентина

Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено, коментира Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд"

08:45 | 29.01.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На 23 януари парламентаристът Менда Стоянова внесе поправка в закона, регулиращ работата на Българската народна банка. Поправката на Стоянова би променила правилата, които уреждат системата на валутния борд в България и обменния курс на лева с еврото.



Поправката на Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено? Всъщност, откакто валутният борд беше въведен и разби смазващата хиперинфлация на 1 юли 1997 г., той се представи забележително. Следователно не е изненадващо, че валутният борд е най-уважаваната посткомунистическа институция в България и че е широко подкрепен от българската общественост.

Освен че е шокираща, поправката на Стоянова е опасна. Тя съживява спомени за Аржентина. На 1 април 1991 г. Аржентина въведе система, наречена „конвертируемост“. Това не беше точно валутен борд, но имаше някои от функциите на валутния борд – най-важното, фиксиран валутен курс между песото и щатския долар. Конвертируемостта уби инфлацията на Аржентина и работеше добре до началото на 2001 г. Именно тогава икономическият цар на Аржентина направи промени в Закона за конвертируемостта, които съвпадат с предложеното изменение на Стоянова. Резултатите бяха катастрофални.

За по-малко от година, на 23 декември 2001 г., суверенният дълг на Аржентина изпадна в състояние на фалит и възцарува политически хаос.

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс. Той беше съветник на президента Петър Стоянов през 1997-2002 г. и съветник на Доминго Кавало, министър на икономиката на Аржентина през 1995-1996 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
"Просто не вярвам на тезата за духовната извисеност в условията на материална бедност , но мисля , че Маслоу е писал достатъчно по темата като е формулирал теорията си за пирамидата на потребностите"======За тебе мога само да предполагам, какво те кара да споделяш подобен възглед за човешката мотивация и действие, но за Е.Маслоу съм сигурен. Това е поръчкова, науко-образна пропаганда, която има съвсем конкретната и очевидна цел : от позицията и авторитета на Института на Науката, да се имплиментират ТОЧНО такива поведенчески стереотипи и йерархия в ценностната система на широки маси от хора. Да бъде възпитан Човек, който да не е способен да мисли за нищо друго освен за себе си, което ни връща на тезата, която беше повод за първата ми реплика към тебе : има ли горд , но беден народ? или още по-обобщено способни ли са хората да дават приоритет на над-материални цели и ценности, за сметка на най-базовите си, физиологични такива?.Както писах и по-долу, има пре-достатъчно примери, че хората са способни на индивидуално и колективно поведение, което в определени ситуации може буквално да преобърне, разискваната пирамида на ценностите : като почнем от споменатия избора на Иран да живеят в икономическа изолация, но да преследват възприетите национални приоритети, през свидетелствата за хора на изкуството и науката, които са творили в истинска нищета, та до известните актове на саможертва (индивидуални и колективни), по време на военни или друг род катаклизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 4 години
Просто не вярвам на тезата за духовната извисеност в условията на материална бедност , но мисля , че Маслоу е писал достатъчно по темата като е формулирал теорията си за пирамидата на потребностите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
Не разбирам с какво коментара ми е неуместен, след като е съвсем тясно свързан, с дискутирания по-долу (от тебе, в този форум) въпрос : "Намират ли се в пряка зависимост "гордостта" и благосъстоянието на един народ ?"Ако имаш нещо по-същество да отговориш на аргументите им - заповядай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 години
може спокойно да се присъединиш към форума и сайта на светия синод или някоя друга алтруистична организация по избор защото тук основно обсъждаме материални теми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
Нямам как да си беден и горд :) ======Такава теза е валидна само за индивиди и обществата, които не са в състояние да поставят нищо над материалното изражение и цели в човешкия и социален живот. Веднага мога да ти дам пример с един Иран да речем, които са доста назад от нас по БВП от глава на населението, но в никакъв случай не може да им бъде отречено, че са горд народ.Както забелязваш този пример и съпоставка не говорят нищо ласкателно по наш адрес и е съвсем пряко доказателство, че с целеполагане в сферата на материалното, няма как да се градят такива koнстукти (като витален социуум, да речем), които в същността си надхвърлят далече плоскостта на чисто материалната феноменология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 4 години
Това със самоуважението произтича от предните ми постове и се свежда най-общо до - Нямам как да си беден и горд :) виж ако някой ден започнем и сами да си плащаме сметките може и това да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 4 години
Преди време един прия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 9
kane
преди 4 години
бг трябва да приеме еврото и чак тогава да отмени борда, като курса не се променя докато лева съществува!борда е по-голямото зло от ЕЗ, и е една от причините бг да крета в последните години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 23 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Ше я видиме кое ква светлина е придобило до месец-два... щот Нушето имаше едни срещи тези дни... ;)Никога не забравяй, че докато се опъваш и показваш самоуважение, може и да изядеш боя, но ще запазиш некво насрещно уважение - това ти го казвам като бивш спортист, но веднъж надупил ли си се доброволно, имаш право само да викаш Ох, ...ох... колко ми е гот!!! ... ;) :lol:Немаше сделка за Ф-16 - не знам дали забеляза, щото явно още не си посетил офталмолог... ;) Имаше заповед: Купувате каквото ви кажем, както ви кажем - кеш, авансово и веднага!!!... и не питате нищо, а почвате да садите цветя за посрещането на стоката... когато и ако дойде... До тогава - поливате да не изсъхнат (цветята) - за водоноски на Данчето теглите кредити от правилните банки... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 29 rate down comment 10
data
преди 4 години
Истински ще ме развеселиш ако вярваш че т.н. сделка за Ф-16 включва само и единствено покупка на самолети . В случая си платихме откуп на САЩ за да ни се случат някой неща - като разни газопроводи , атомни централи и приемане в валутни клубове . Не вярвам да не ти е направило впечатление как след като дадохме кинтите всички тези неща някак си от само себе си придобиха друга светлина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още