IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, не забравяй Аржентина

Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено, коментира Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд"

08:45 | 29.01.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На 23 януари парламентаристът Менда Стоянова внесе поправка в закона, регулиращ работата на Българската народна банка. Поправката на Стоянова би променила правилата, които уреждат системата на валутния борд в България и обменния курс на лева с еврото.



Поправката на Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено? Всъщност, откакто валутният борд беше въведен и разби смазващата хиперинфлация на 1 юли 1997 г., той се представи забележително. Следователно не е изненадващо, че валутният борд е най-уважаваната посткомунистическа институция в България и че е широко подкрепен от българската общественост.

Освен че е шокираща, поправката на Стоянова е опасна. Тя съживява спомени за Аржентина. На 1 април 1991 г. Аржентина въведе система, наречена „конвертируемост“. Това не беше точно валутен борд, но имаше някои от функциите на валутния борд – най-важното, фиксиран валутен курс между песото и щатския долар. Конвертируемостта уби инфлацията на Аржентина и работеше добре до началото на 2001 г. Именно тогава икономическият цар на Аржентина направи промени в Закона за конвертируемостта, които съвпадат с предложеното изменение на Стоянова. Резултатите бяха катастрофални.

За по-малко от година, на 23 декември 2001 г., суверенният дълг на Аржентина изпадна в състояние на фалит и възцарува политически хаос.

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс. Той беше съветник на президента Петър Стоянов през 1997-2002 г. и съветник на Доминго Кавало, министър на икономиката на Аржентина през 1995-1996 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 28 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 4 години
Аз не знам в какво се изразява богатството, което виждаш, но както сам отбеляза, ако ни откачат от яслата на ЕС, ще изчезнеме за една седмица от картата... а това нема да се случи с нито една друга страна на Балканите - толкова сме богати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 28 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
И понеже тука много ше рипнат като ожилени, че им посегам на националната гордост, щот България била биг шот некога си, ше дам един *** пример със сделката за Ф-16 - има ли друга държава - клиент на Локхийд-Мартин, на която да са поставили такова предварително условие за доставка, като плащане на цялата сума авансово, 4 години преди доставката? Бас слагам, че ако Сърбия, дето и кучетата лаят на НАТО, поиска оферта за самолети, ще говорят за Ф-35 и ще договарят схеми за плащане некога в бъдеще. Напр. Полша купува Ф-35 за същите пари, за които ние - Блок 1970 - по $150 млн/бр. Ако ти се струва, че това няма връзка с обстоятелствата около валутния борд в България, трябва да посетиш очен лекар и да се провериш за късогледство... (шегичка) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 17
data
преди 4 години
Личното ми мнение е , че ние не се справяме никак зле , но сме ужасни нихилисти за да си го признаем :) е имаме си недостатъците , но няма нации който нямат . Към момента сме най-богати на балканите във финансово изражение , нищо че хленцаме колко сме бедни и нещастни . п.п. Да подчерта я че под финансово изражение имам в предвид - А-П=К :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Понеже е важно за смисъла на коментара:***= по_мияри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 36 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Начи скивай какво мисля аз по въпроса: ние не сме народ, а мъ рша - казал го е един от малкото, който излиза от този калъп. А не сме народ, щото не сме генетично хомогенни, не произлизаме от едно компактно племе и не притежаваме инстинкт за национално самоопределение, национална солидарност и чувство за национална общност. Тука секи е срещу секи и мрази сички. Но пък не ни липсва алчност и наглост - искаме да имаме много и сички са ни длъжни или виновни. Това ни е обрекло на исторически загуби, катастрофи и хронична бедност, а това ни прави *** - готови сме за комат хляб и майка си да продадем. Това се знае навън и определя отношението на останалия свят към нас. А отношението е като към *** - търпят ни, щото нема как да ни махнат от пейзажа, но пък не разчитат на нас и това дава отражение и на инвестиции, и на капиталови потоци, и на стратегически сделки, от които се дават сигнали и за останалия бизнес... Затова аз мисля, че щом немаме характер и кураж да си търсим сами щастието под слънцето с всичките му трудности, изпитания и несигурност, а предпочитаме да се сгушиме на завет и на готово при богатите, не ни требват излишни свободи, в т. ч. и фискална, защото никой не знае кой и как ще я употреби тази свобода. Вържи попа да е мирно селото и не се оглеждай да се сравняваш с тоя и оня - сека коза за свой крак... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 6
data
преди 4 години
Проблема на борда е че постепенно губим конкуретоспособност особено спрямо съседите който девалвират като откачени . Питай хотелиерите лятоска кат им заминаха туристите при Ер Доганя колко бяаа щастливи , но скъпата валута си има и предимства . а отностно кой колко е напред с Румъния ще стане ясно кат вземат ония да си плащат масрафите , до тогава те ще са по напред от нас . Тя и Турция беше много напред ама на напоследък не е май съвсем така ,че се налага да думкат с пищовите навънка , че да не се замисля народонаселението как под мъдрото ръководство нещо взеха да не му стигат кинтите . Но си прав де - оказахме се корави *** щом издържахме 23 г борд - примерите у историята не са много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Не вервай на сичко, дето пише. Мераклии да гътнат борда има още от как го въведоха - на некои яко им умре далаверата. И сега е пълно с лешояди, но мераците им немат нищо общо с декларираната грижа за могъщ уелнес на населеното ни място (щот вече е трудно да го наречеш държава). Много е спорно колко е по-тапред Румъния от нас - това е любима дъвка на манипулаторите. Проблемите на растежа у нас не са функция на борда, защото той се занимава с фискалната дисциплина и стабилност, които са среда за икономиката, а растежът на икономиката е резултат от ефективността и динамиката на производството, което в България е на изчезване главно поради политически, а не фискални причини... Така мислим аз, ама аз вече съм диментирал, според левоустите лапета тука... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 7
data
преди 4 години
мисля че се намеси не особено уместно , та в кратце никой не спори за ползите от въвеждането на борда , но ако не сме в ЕС растежа че е 0-1% , а тия 20 % държавен дълг само ще ги сънуваме . Особено видно в случаят е изоставането от Румъния и това не е мое мнение : https://***/economics/ikonomicheski-izostavame-sashtestveno-ot-rumaniya-i-drugite-v-iztochna-evropa.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Левовете в марки! Пак до там ще докарат народа. Според мен не се задава нищо добро, не и при това правителство. Злато, активи навън и закриване на позиции в БГ. Предпочитам консервативния подход в една доказала се мафиотска държава. Инвестор, можете да ме изтриете отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
И нищо пропуснах, а от него исках да почна - добре е също вие пък да си отбележите, че ако не бехме с валутен борд, още щехме да гледаме ЕС през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още