IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СОС одобри допълнителното водоснабдяване от София за Перник

В бъдеще предстои сериозен контрол и подаване на информация на гражданите на София, за да могат да бъдат спокойни за водата в столицата, каза Фандъкова

14:47 | 28.01.20 г.
<p>
	Столична община провежда извънредно заседание на Столичния общински съвет с единствена точка: писмото на държавата за водоснабдяването на град Перник. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Столична община провежда извънредно заседание на Столичния общински съвет с единствена точка: писмото на държавата за водоснабдяването на град Перник. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Столичният общински съвет одобри доклада за водоподаването от София до Перник с 56 гласа "за" и 1 "въздържал се". Така общинарите се съгласиха водопреносната мрежа на столицата  да се използва за доставки на вода за бедстващия град. 

Идеята на управляващите е да се изгради помпена станция и 13,5 км водопровод между София и Перник.
Той трябва да се захранва от яз. "Бели Искър", от който се осигуряват 25% от водата за София.

Основното притеснение по време на вчерашните обсъждания в комисии беше свързано със състоянието на Рилския водопровод и дали той би издържал допълнително налягане, когато през него тръгне и водата за перничани. Авария на водопровода би означавала, че вода няма да има както на места в София, така и в Перник.

"Радвам се, че по един толкова важен, съществен и отговорен въпрос днес Общинският съвет гласува с почти пълно мнозинство. Имаше сериозни дебати, имаше и много политически спекулации, включително и внушения и лъжи, но най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза само на 30 - 40 километра от София", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти след извънредно заседание на СОС. 

Фандъкова посочи, че в бъдеще предстои сериозен контрол и подаване на информация на гражданите на София, за да могат да бъдат спокойни, че водоподаването в столицата няма да бъде възпрепятствано.

"Тепърва ще наблюдаваме и следим целия процес. При най-малкия риск за водния баланс на София да може да се преустанови подаването към Перник", допълни тя, цитирана от "Фокус".

Кметът на Перник Станислав Владимиров каза, че не трябва да има притеснения, че ВиК - Перник няма да може да плаща на "Софийска вода" за водните количества, каквито опасения имаше изразени от Милка Христова от БСП.

Владимиров припомни, че Министерството на регионалното развитие е принципал на ВиК - Перник, а държавата е изразила готовност да окаже съдействие при възникване на проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още