IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстът за защита на фиксирания курс влезе в пленарната зала

България ще влезе в ERM II само и единствено със сегашния курс, или няма да сме част от този механизъм, увери отново Владислав Горанов

13:12 | 30.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разгорещени дебати се провеждат в парламента относно проекторешението, даващо гаранции за влизането на България в ERM II и еврозоната. Точката беше вкарана изненадващо от председателя на парламента Цвета Караянчева. 117 народни представители подкрепиха то да влезе в дневния ред за днес, 29 бяха „против“ и 12 гласуваха с „въздържали се“, уточнява Агенция „Фокус“.

Малко по-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви на брифинг в Народното събрание, че България  ще се оттегли от механизма ERM II, ако не бъде договорено да се присъединим с настоящия курс на лева спрямо еврото.

„Ако прочетете решението, то казва и нещо повече. Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма“, уточни министърът. 

По думите му решението, което днес вероятно ще вземе българският парламент, тъй като всички без една партия са го подкрепили, гарантира мандатът на българските власти, че те няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс. „За нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем“, категоричен е той.

Управляващите бяха силно критикувани от опозицията.  Според зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев от ГЕРБ са всяли ненужна паника. „Днес се създадоха условия за паника, каквато няма, и затова в спешен порядък трябваше парламентът да излезе с акт в защита на българския лев. ДПС се присъедини като съвносител на въпросното решение. Ние естествено ще го подкрепим. Преди това как се стигна до тези двудневни дебати и какво се случи, та се наложи председателският съвет няколко пъти да бъде свикван и да се работи в режим на дефицит на време и на извънредност. Ще повторя това, което казах от името на ПГ на първия председателски съвет. Обърщам се към ГЕРБ и към БНБ. Такъв въпрос като валутния борд, като пътя на България към еврозоната, не е въпрос от компетенцията на управляващата партия или управляващата коалиция. По простата причина, че по тази тема има консенсус от началото на членството ни в ЕС. По тази тема всички основни политически партии са казали "да". Не само са казали, през годините са правили всички необохдими стъпки и са подкрепяли съответните документи, закони, решения, а те са безброй", каза Цонев.

Той подчерта, че всички заедно трябва да вземат това решение и да застанат пред българския народ с решение, което не подкопава, не внася съмнение и по никакъв начин не разколебава хората в курса на лева. „Това доверие беше извоювано много трудно", припомни Цонев.

Александър Вигенин от БСП пък отправи критики към финансовия министър, че не е в залата. Според него е недопустимо да се внасят „на крак“ такива промени. „Тези въпроси не могат да се обсъждат на пожар. Парламентарните групи са принудени да обсъждат този важен въпрос, без да са запознати в детайли и да има достатъчно време за консултации с експерти. Доверието в българския лев е деликатен въпрос, а вие го подкопавате“, каза Вигенин. Той посочи още, че от БСП не са против решението за гаранции, но трябва да се прецизира и затова от партията ще гласуват „въздържал се“. Социалистите призоваха ГЕРБ да оттеглят текста и да го внесат отново след няколко дни, когато бъде преработен, и обещаха тогава да го подкрепят. Вигенин изрично подчерта, че от БСП подкрепят присъединяването на България към ERM II, но само при гаранции за защита на курса и спестяванията на гражданите.

Дебатите продължават и в момента, а по-късно промените в чл. 29 на ЗБНБ ще бъдат гласувани и от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, въпреки че има съмнения точката да бъде отложена.

Очаквайте подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Не знам за какво спорите по отношение на прословутия чл. 44 от ЗБНБ, но текстът е пределно ясен, че ал. 2 отменя ал. 1 при установено тясно сътрудничество с ЕЦБ в рамките на обхвата на чл. 7 от Регламент (ЕС) 1024/2013 . В рамките на обхвата на чл. 7 от Регламент(ЕС) 1024/2013 текстът от ал.1 "са независими" става автоматично "не са независими". Не е нужно човек да е юрист, може и новите тръби за водата към Перник да полага, за да схване тази елементарна логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
крас
преди 4 години
ПРИЕМАМ ЗАБЕЛЕЖКАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Абе юристе,В чл. 44 ал, 1 от ЗБНБ има една думичка която говори за всичко онова което ЕЦБ иска да промени. Това е НЕЗАВИСИМОСТТА на БНБ, която ЕЦБ настоява да бъде споделена с нея!!Нима не разбираш, че цитираният в чл. 44 ал. 2 от БНБ чл. 7 от Регламент (ЕС) 1024/2013 не променя НЕЗАВИСИМОСТТА на БНБ и поставянето на Централната банка под контрола на ЕЦБ. Той касае само СЪТРУДНИЧЕСТВОТО между тези две институции!!Това с което БНБ не желае да се раздели е нейната НЕЗАВИСИМОСТ и право да взема решения за банковата ни система като контролен орган от ПОСЛЕДНА инстанция!!!!!! Това е СПИРАЧКАТА за влизането ни в ERM която няма да бъде преодоляна с разни НЕНУЖНИ промени в чл. 29 от ЗБНБ IIУправляващата ни в задкулисието паралелна държава не желае да прехвърли НЕЗАВИСИМОСТТА на БНБ на ЕЦБ !!!!Нали благодарение на това БЕЗКОНТРОЛНО управление на БНБ през 2014 година ГРЪМНА КТБ!!ЕДИН ФАЙТОН ЧОК ТАРИКАТИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ С КОНТРОЛА ВЪРХУ БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА !!!!Нима не разбираш, че ако ЕС спре подаването на евросредства заради тези селски тарикатски номера играни в парламента ще доведем нещата до там , че няма да има ЕВРОПЕЙСКО финансиране не само за магистрала Струма, но и за ВОДНИЯ ЗАЕМ , където дори "кризата" с водата няма да умилостиви европейските чиновници да отпуснат едни стотици милиони евра които ще изчезнат нака както изчезнаха ПОЛОВИН МИЛИАРД лева с които трябваше да се укрепят язовирните стени. СЕЩАШ ЛИ СЕ ТОГАВА КАКВО ЩЕ НИ СТРУВА ТАЗИ "НЕЗАВИСИМОСТ" НА БНБ?!! Кой ще ни спасява тогава? МВФ на Кристалина ли? Сещаш се какво значи за инвеститорите идването на погребалната агенция от МВФ в една рухнала финансово държава!!ТОВА КОЕТО СЕ РАЗИГРАВА В ПАРЛАМЕНТА Е ЦИРК , КОЙТО МОЖЕ ДА НИ СТРУВА МНОГО , АМА МНОГО СКЪПО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Никога не казвай никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 4 години
България никога няма да влезе в ERM II .Проблема не е в чл.29 от ЗБНБ , а в чл. 44 от същият закон.Въпросът не е във валутния курс , а в ОТКАЗА ДА БЪДАТ ПРЕХВЪРЛЕНИ ПРАВОМОЩИЯТА ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНБ НА ЕЦБ което е задължително изискване на ЕЦБ !!ВИЖТЕ КАКВО ГЛАСИ ЧЛ.44 ОТ ЗБНБ:Чл. 44. (1) При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на управителния съвет са НЕЗАВИСИМИ и нямат право да искат или да приемат указания от институциите, органите, службите или агенциите на Европейския съюз, от Министерския съвет или от правителствата на други държави - членки на Европейския съюз, както и от други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции по изречение първо нямат право да оказват влияние на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет.(2) При установено тясно сътрудничество с ЕЦБ съгласно чл. 7 от Регламент (ЕС) 1024/2013 ал. 1 не се прилага по отношение на ЕЦБ във връзка с изпълнение на задачите и по същия регламент.ВЪПРОСНИЯТ чл. 7 от Регламент (ЕС) 1024/2013 не променя НЕЗАВИСИМОСТТА на БНБ и поставянето на Централната банка под контрола на ЕЦБ. Той касае само СЪТРУДНИЧЕСТВОТО между тези две институции!!БЕЗ ПРОМЯНА на чл. 44 от ЗБНБ България никога няма да влезе в ERM IIЩе останем винаги една *** в която шепа деградирали от времето на соца "комунисти" ще ни разиграват безнаказано и БЕЗКОНТРОЛНО така както са го правили 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още