IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Валутният борд е непробиваем

Не е важно с колко ще влезем и с колко ще престоим в чакалнята, важно е с колко ще влезем в еврозоната, категоричен е експертът

09:47 | 07.02.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Валутният борд е непробиваем. Българите не е нужно да обръщат левовете си в евро. Това каза в ефира на bTV бившият финансов министър Муравей Радев по повод промените в Закона за БНБ във връзка се евентуалното членство на България във валутно-курсовия механизъм ERM II.

Припомняме, че вчера без никакви дебати депутатите приеха окончателно текст, според който други държави ще могат да искат промяна на валутния курс на лева към еврото. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото и тя не е нова. Различното в случая с България е, че освен факта, че страната ни има валутен борд, фиксираният курс на лева към еврото е записан и в закон - в Закона за БНБ.

По презумция изискванията за членство в ERM II и оттам в Банковия съюз и еврозоната са писани за държави с плаващ курс. Много важно уточнение е, че миналата седмица Народното събрание прие решение, според което страната ни ще излезе от участие във валутно-курсовия механизъм, ако бъде предложен различен от сегашния курс на лева към еврото. 

"Всяка валута, която ще се смени с евро, престоява, за да докаже своята стабилност. Валутата се наблюдава поне 2 години, в които курсът ще плава с 15%, може да се премахне, ако надскочи тези проценти", обясни Муравей Радев. Той подчерта, че промяната може да стане само с пълен консенсус и е нужно съгласието на българските представители

Според него в момента левът е по-стабилен от еврото и е подценен – би трябвало да се търгува за 1,70-1,80 лв. за едно евро.

„Не е важно с колко ще влезем и с колко ще престоим в чакалнята, важно е с колко ще влезем в еврозоната – тогава да не си обезценим лева”, подчерта бившият финансов министър. По думите му страната ни трябва да настоява да свали и да върже лева с курс 1,7-1,8 към 1 евро. “Тогава българските спестявания ще се увеличат“, коментира още Муравей Радев.

Той подчерта, че докато страната ни е в „чакалнята“ на еврозоната, могат да се сменят няколко правителства и призова хората да гласуват внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 1
hazard
преди 4 години
Oппа, извадихме скелетите от гардероба да убеждават населението.Докато се влезе в еврозоната, може да минат години, а дотогава плаващия курс ще е проблем.Може да се променя +-15 на 6 месеца.А и ако е друго правителство в БГ тогава, къде е гаранцията ?Никва гаранция за нищо, никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 4 години
"Той подчерта, че докато страната ни е в чакалнята на еврозоната, могат да се сменят няколко правителства и призова хората да гласуват внимателно."Ясно, ще бягат с парите в ЮАР хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
cecostef
преди 4 години
вЕрвай си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
+++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Според него в момента левът е по-стабилен от еврото и е подценен би трябвало да се търгува за 1,70-1,80 лв. за едно евро.Това със сигурност няма да стане при положение, че имаме отрицателно търговско салдо от близо 2 млрд. евро годишно или с други думи вносът е с 2 млрд. евро повече от износа т.е ние губим тези пари всяка година, които изтичат от България безвъзвратно. Освен това големите търговски вериги и банките са в чужди ръце и постоянно изнасят печалбата извън страната и там губим поне още 4 млрд. евро евро годишно. Да не говорим колко смешни са чуждите инвестиции в страната и как българите в чужбина пращат на роднините си тук повече. Ако идиотската идея на мравояд всеядев стане факт т.е един 1.70 се търгува за 1 евро няма да издържим и 5 години преди гръцският сценарии да стане и български...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не виждам какво повече трябва да се обсъжда, вече има закон - ако някой иска промяна на курса, просто няма да приемем еврото. Или курс 1.95583 или няма евро. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 8
фиг.1
преди 4 години
Пак излишни спекулации. Изискванията за влизане в Еврозоната са написани за държави с плаващ курс на валутите си. България е изключение, тъй като сме във валутен борд. Никъде не пише, че като влезем в "чакалнята" трябва да премахнем борда и курсът на лева да стане "плаващ". Такова изискване не съществува. Никой няма да ни се скара ако поддържаме фиксирания курс чак до официалното приемане на еврото. Стига сме скачали без да са ни ритнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 7
Frosty
преди 4 години
Все едно слушам Искров, който малко преди фалита и разграбването на КТБ, успокояваше всички по телевизията, че банковата система в България била стабилна и нямало опасност за банките... а после се наложи правителството спешно да спасява ***, която за малко да изгърми покрай банката на Цецо Мустака... От тогава не вярвам на приспивни успокоения от български политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
При всички от Прибалтика курсът беше също плаващ.Просто техните ЦБ не позволиха /защитиха го/ да се промени.Разбира се с неоценимата помощ на Риксбанк,чиито банки имаха огромни експозиции там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 2
al64ad
преди 4 години
"Според него в момента левът е по-стабилен от еврото"Тогава защо ни е еврото ,ърм?Направо ме разколеба тоз титан на икономическата мисъл :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още