IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати: 122 хил. души остават без работа при затваряне на Мини "Марица Изток"

Най-реалистичният план за преминаване към зелена икономика и енергия е в периода 2030-2035 г., смята Пламен Димитров

14:48 | 16.02.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"В глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка". Това коментира на конференция лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, цитиран от БНТ. 

„Единственото, което можем да направим, е да минимизираме щетите. За моментна никой нищо не говори за социалното въздействие. Разсъжденията са от типа както хората си намериха работа като затворихме „Кремиковци“, така ще си намерят работа и като затворим ТЕЦ-вете и мини „Марица Изток “, отбеляза Манолов. Той цитира изследване, според което работа ще загубят 122 хил. души от региона.

Според Манолов големият проблем е, че няма единен дебат по проблема със затварянето на „кафявите“ въглищни централи. По едно и също време се водят разговори в различни зали и най-пагубното е, че модератори са хора, които нямат представа от проблематиката. „Ще се опитам най-меко да ги опиша – от дипломирани посредственици, които обаче са на страната на печелившите. Хора, които не различават охладителна кула от комин. Публикуват снимки, на които пуши пара и викат "леле, тия ни отровиха“, каза Манолов.

Неговият синдикален колега от КНСБ Пламен Димитров пък смята, че България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще ни струва преминаването към енергетика с нулеви емисии. Най-реалистичният план за преминаването към зелена икономика и енергия според него е в периода 2030-2035 г. Поетапно трябва да извадим от експлоатация въглищните централи, като същевременно ги заменим с парогазови централи. Тази идея по-рано бе спомената и от вицепремиера Томислав Дончев.

Синдикатите са предложили на правителството на премиера Бойко Борисов да се създаде Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката с оглед на предстоящите реформи, свързани със Зеления пакт, каза Димитров. Според него България много отдавна, още със затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, е дала своя принос към идеята на Европа за по-чиста енергия.

Според енергийния експерт и депутат от БСП проф. Таско Ерменков България не може да си позволи да затвори въглищните централи до 2035 г., защото това ще предизвика национална катастрофа. Правителството трябва да убеди Европейската комисия в нецелесъобразността на подобни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
това също са 122 хил. синдикални членове по малко :)иначе последните 5 г. този район избуява иконимически... лесно ще си намерят работа, даже без държавна намеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
beinsa
преди 4 години
Сега е моментът правителството да започне да инвестира в региона на Стара Загора. Трябва компенсационна икономика. Например да започнат с възстановяване на летището там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
petsto
преди 4 години
Един въпрос към така наречените синдикати: Защо правят цялата нация заложник на тясно синдикалните си интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейниците трoлове използват всеки възможен повод да плюят, всеки, без изключение.И това ще мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
mangalistan
преди 4 години
Два милиона българи останаха без работа и се оправиха...някой в чужбина някой у нас други измряха...ама сички съ опрайха.Шъ съ опраат и тия кво да ги мислим.За нас някой мислеше ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 7
WarrenBuffett
преди 4 години
Никой няма да остане без работа! Ако иска да работи. Недостига на работници в средносрочен план е 500 000. В комплекса Марица изток работят по-малко от 15 000. Оставяме на страна факта, че и те са два пъти повече и за тази щедрост плащат всички българи. Синдиката Подкрепа ще остане без членове - това е проблема на няколко души, които се опитват да направят всички ви заложници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
др.манолов , не ривете за въглищата и въглищарите ... в съседна гърция вижте как са го замислили . и ще го направят без да им мигне окото . и без АЕЦ , което е още по-занимателна умствена дъвка ... :))) ... имаме шанс да си изчистим въглерода от икономиката и да направим с европейска техническа помощ една много добре функционираща зелена енергетика . примери бол по света , как се получава ... вместо да станем балкански локомотив на едно по-добро и технологично бъдеще , ще се влачим като някоя дрезина с крачно задвижване след всички ... дядя вова , какво злато те гони па тебе ... щом си толкова печен златотърсач , в БГ има още 10-на находища с потенциал за злато . айде хвани им концесиите , разработи ги и подарявай добитото злато на всички българи по равно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
*** = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 12
многодобре
преди 4 години
...точно! Те това малцинство, ръководещо държавата ни, за да може то да продължи да се къпе в пари ни докарва и боклучец да горим. А на нас народеца по-високи данъци и работа на кукуво лято. И те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 23
дядя Вова
преди 4 години
Модернизирахме 3 и 4 блок на Козлодуй,затворихме от 1 до 4-ти без да са ни го искали изобщо.Какво пречи да се отворят 3 и 4 блок?Племе, което изнася злато и внася *** за горене,скоро ще бъде изхвърлено на бунището на историята!!!Казах хау!Винету
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още