IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гратисен период за маските – гражданите имат срок да се снабдят с тях до 4 април

57% от хората с положителни проби у нас са мъже, а 43% са жените

08:17 | 31.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

25 са новите случаи на COVID-19 у нас за изминалите 24 часа. С тях общият брой на заразените в България става 379. От тях 113 са в болница, като 13 души са интубирани и се намират в интензивни клиники. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите на ръководителя на щаба проф. Венцислав Мутафчйски няма починали за изминалото денонощие.

57% от хората с положителни проби у нас са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният – 86. Средната възраст на починалите е 66 години. Медицинският персонал с установено заболяване е 18 души.

Има една нова област, която се включва в картата на разпространението – Силистра.
Общо изписани са 17 души.

Относно новата заповед на здравния министър от вчера, според която е задължително носенето на маски на обществени места, Мутафчийски обясни, че е запознат и това е обсъдено с щаба, предложението е дошло именно от него. „Да, има противоречиви становища за носенето на маски от здрави хора.  От ЗСО не се препоръчва, но ние не измисляме никакви неща, които не са добри практики в света. Китай, Корея, Израел и Австрия от вчера също въведоха такива мерки. Там също стана задължително, там също има недостиг на маски, което изправя населението пред труден казус. Много шивашки предприятия изпаднаха в затруднения, но биха могли да компенсират, като започнат да шият маски и да ги продават. Аз успях вчера да си купя ушита маска от аптеката до вкъщи, струва 3,50 лв.“, каза Мутафчийски.

Той уточни, че до 00.00 часа в събота, 4 април, ще бъде даден гратисен период на хората да се снабдят с маски. Ще бъде дадено и изрично тълкуване от РЗИ и МВР относно това какво е обществено място и къде е задължително хората да бъдат с маски. 

"Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях и това не е забавление, това са неща, които са следствие на наблюдаваните тенденции", каза още ген. Мутафчийски. "Важно е да се ограничат щетите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе големия брой болни", категоричен е той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Какъв 4 април бе ... всъщност докога смятате да го "борите" тоя вирус бе ... баси борбата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ами вие пращайте медицински персонал в Австрия,после ".....системата няма да може да понесе.....".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още