fallback

Дариткова: Държавата не раздава пари на калпак, смисълът на мерките не е живот назаем

Винаги сме държали на единната ставка по ДДС, но ресторантьорството пострада много от кризата, твърди председателят на ПГ на ГЕРБ

10:12 | 27.05.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавата не раздава пари на калпак, смисълът на мерките не е живот назаем. Това каза в ефира ба БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. По думите ѝ България се е справила успешно с кризата, причинена от разпространението на коронавируса. Тя подчерта, че здравните и социални мерки, които управляващите са предприели са успешни и са дали своя резултат.

„Показаха се някои дефицити на здравната ни система, но беше важно да се реагира според конкретната ситуация, анализите предстоят. Важно е какво бъдеще чертаем за бъдещето на здравната ни система. Реформата не е революционно събитие, тя е постоянен механизъм за подобряване на системата. Добре е, че имаме достатъчен брой легла в болниците, нещо, което не видяхме в други европейски страни. Достъпът до медицинска помощ у нас е улеснен. Кадровите дефицити и дефицитите в определени болници проличаха. Никой не очакваше такова развитие на епидемията в световен мащаб", допълни Дариткова. 

„От мярката 60/40 над 200 хил. българи са запазили работните си места, над 13 хил. работодатели са се възползвали от нея. Темповете на регистрирани безработни много се забавя. Грантовете за микро и малки предприятия също ще дадат резултат“, посочи Дариткова.

Относно намалението на ДДС на 9% за книги и ресторанти, тя посочи, че тази мярка не гарантира ниски цени за крайния потребител, а стабилизиране за даден сектор. „Винаги сме държали на единната ставка по ДДС, но ресторантьорството пострада много в тази криза. Намаляването на данъка е обвързано с увеличаване на минималните прагове в този бранш, което ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета", настоя тя.

Темата за косвения налог коментира и бившият икономически министър Николай Василев. „Намаляването на ДДС ставката беше голяма грешка.Надявам се да бъде временно и след това да се забрави“, каза той в ефира на Нова телевизия. По думите му в този момент не трябва да има промяна в данъчните ставки. Според него ресторантьорите са допуснали грешка. „Те убедиха премиера, че това им е проблемът. Проблемът е по-слабият туристически сезон", коментира Василев.  Бившият министър на икономиката е категоричен, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от бранша. „Плоският данък и данъкът от 10% за печалба са едни от най-големите постижения на прехода и по тях България е почти на първо място в Европа“, каза още Василев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
fallback