IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на скоростния път Мездра - Ботевград затваря Е-79 до ноември

Заради модернизацията на пътя трафикът е пренасочен през прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле

18:30 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив АПИ</em></p>

Снимка: Архив АПИ

До ноември затварят главния път Е-79 заради изграждането на скоростния път Мездра – Ботевград. От днес движението между селата Ребърково и Лютидол е спряно изцяло за всички видове превозни средства, съобщава bTV.

Трафикът за пътуващите е пренасочен през прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле. Алтернативен път за леките автомобили и част от автобусите е паралелният междуселски път.

За по-голяма безопасност движението на камиони над 12 тона е разделено. Тировете, които пътуват за София, ще преминават през прохода „Петрохан“, а тези, които идват от София ще се движат през Искърското дефиле.

Модернизацията на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград включва 13-километров участък между селата Ребърково и Лютидол. Разширението с още две ленти ще следва основно досега съществуващото трасе, но ще има и отклонения. 

Движението в ремонтирания участък се спира изцяло, тъй като се налага отстраняването на дървета и скална маса, което е опасно за преминаващите.

Очаква се изграждането на скоростния път между Мездра и Ботевград да продължи две години.

Общата индикативна стойност на участъка между Мездра и Ботевград /лот 1 и лот 2/ е близо 302 млн. лева без ДДС. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет.

Направлението Видин – Ботевград (167 км) е приоритетен проект в инвестиционната програма до 2022 г. на АПИ и Министерството на регионалното строителство и благоустройство, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още