fallback

И президентът поиска оставката на шефа на НСО

15:46 | 10.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. Същевременно държавният глава настоя за отмяна на тези писма.

Президентът открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО, се казва в съобщение на президентството.

По-рано днес на извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов разкри за писмата и каза, че НСО е поискала с тези официални писма да се наложи забрана на корабоплаването в зоната около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк "Росенец" в местността Отманли и да се ограничи достъпът по нея по суша за периода 10 юли - 15 септември.

P { margin-bottom: 0.08in } Също по-рано днес и парламентарната група на ГЕРБ иска незабавната оставка на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, а охранителите, които не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган, незабавно да бъдат уволнени. Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в парламента днес. Според него няма необходимост от проверка на служителите, тъй като всичко е заснето.

Заявката се случва ден, след като управляващите анонсираха законови промени, с които да оставят решението кого да охранява НСО в ръцете на нейния началник, а не в ръцете на тричленна комисия, в която влизат и директорът на ДАНС, и главният секретар на МВР. Днес премиерът Бойко Борисов коментира, че ако зависи от него, службата трябва да пази само първите трима в държавата - председателя на парламента, президента и премиера.

Преди два дни служители от службата не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа в база "Росенец", където е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В сряда президентът Румен Радев поиска НСО да свали охраната от Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски и поясни, че благодарение на хората на изпълнителната власт в лицето на Борисов в комисията, която взема решенията, двамата продължават да имат охрана от службата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
fallback