IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: НСО поиска да блокираме достъпа до имота на Доган до 15 септември

Позорен акт е това писмо, флотът няма да го изпълни, той защитава суверенитета на Република България, каза военният министър Красимир Каракачанов

13:56 | 10.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Карта:&nbsp;сайт Maritime.bg</em></p>

Карта: сайт Maritime.bg

Националната служба за охрана е поискала с официални писма да се наложи забрана на корабоплаването в зоната около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк "Росенец" в местността Отманли и да се ограничи достъпът по нея по суша за периода 10 юли - 15 септември.

Това заяви днес на брифинг премиерът Бойко Борисов и показа писмото до Морска администрация. Съдържанието на писмото до МВР не беше съобщено, защото е засекретено.

"Настоях утре да разгледат отново необходимостта от охрана  на въпросните лица от НСО, разпоредих проверка на случая в "Росенец". От 11 юли до 15 септември 2020 г. искат да се пази сушата и водата от лодки", обясни премиерът.

Той поясни, че Морска администрация е дала координатите, които са поискани от службите.

„НСО праща писмо, което ние трябва да изпълним, не правят сметка да свалят охраната на когото и да е", коментира Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи писмото на НСО като „позорен акт“ и заяви, че флотът няма да го изпълни, защото защитава суверенитета на Република България. Той обясни, че в района на Бургас се провежда международното учебното учение БРИЗ заедно с НАТО.

"Въз основа на какви данни е ограничен достъпът до тази акватория? Не е ли опит да се въвлекат държавни органи в политически контекст?", попита риторично министърът на транспорта Росен Желязков.

За Борисов искането е част от сценарий за дискредитиране на правителството. Той припомни, че НСО е 100% на подчинение на президента Румен Радев. "Целта каква е? Всички служби на правителството трябва да го изпълняват. И какво излиза - правителството брани имот на Доган. Добре ли са го конструирали и измислили", допълни премиерът.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов пък намекна, че и полицията няма да изпълни исканото от тях, защото не е в техните компетенции. И той не даде повече подробности, защото писмото до МВР е със статут на класифицирана информация.

Борисов настоява парламентарната комисия по сигурност да прецени кой трябва да бъде охраняван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Много се карате брей.....А да видим какво ще стане.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още