IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени за втората пенсия влизат в бюджета на ДОО за 2021 г.

Средната пенсия се повишава с 18,6% догодина до 488,97 лв., каза социалният министър Деница Сачева

12:21 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. ще бъдат заложени промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) по отношение на изплащането на пенсиите от втория пенсионен стълб. Това каза социалният министър Деница Сачева в рамките на парламентарния контрол днес.

Промените ще са в две посоки, разясни Сачева. Първо - ще бъде отворен прозорец за всички, които в последните пет години са пропуснали да прехвърлят средствата по партидите си към НОИ, да могат да го направят догодина до 30 юни включително. Втората промяна е да се дефинират съответните периоди, за които няма да важи коефициентът на редукция, така че Националният осигурителен институт да може да промени методиката си до края на тази годината. 

Що се отнася до дефиниране на фазата на изплащане за втората пенсия, чака се оценка на въздействието от Министерския съвет, така че до няколко седмици ще бъдат предложени за обществено обсъждане тези промени.

Деница Сачева се надява, че промените в КСО ще бъдат внесени в Народното събрание до края на годината.

По отношение на увеличението на пенсиите социалният министър каза, че през 2021 г. средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6% спрямо настоящата година, когато средната пенсия  е 412,28 лв. Това е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея – пенсиите поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест. Също с 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до края на предходната година, по швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса, като част от пакета на мерките на правителството, пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата група. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", потвърди Сачева.

Сачева смята, че трябва да продължи плавното повишаване на възрастта и стажа за пенсия, както е заложено в реформата от 2015 година, както и да продължи ежегодното увеличаване на пенсиите по швейцарското правило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още